Ungaria filorusului Orban, lovita puternic de inflatie: „Am fost la brutarie intr-o zi si o paine costa 550 de forinti. Ziua urmatoare era 650 de forinti. Pentru numele lui Dumnezeu!”
In saptamanile care au urmat invaziei rusesti in Ucraina, marile economii occidentale au inceput sa se clatine insa Europa de Est continua sa inregistreze un boom gratie unor majorari salariale de doua cifre si subventiilor generoase oferite de unele state, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Acum situatia s-a schimbat. Incetinirea vanzarilor cu amanuntul si prabusirea increderii in economie arata ca criza costului vietii a ajuns si in Europa de Est, unde oamenii se confrunta cu o realitate dureroasa, in conditiile in care o inflatie care se incapataneaza sa ramana in zona de doua cifre le erodeaza veniturile, in timp ce preturile la alimente au crescut cu 15%-22% iar costurile cu energia au explodat.
Pe masura ce consumul gospodariilor incepe sa fie afectat, analistii si-au revizuit estimarile privind evolutia Produsului Intern Brut si planeaza spectrul unei recesiuni la nivelul intregii Europe.
Familiile au inceput sa stranga cureaua. Polonezii pleaca in vacante mai scurte, cehii fac economii cu notele de plata la restaurante si unii isi cauta un al doilea loc de munca iar in Ungaria, unde inflatia preturilor alimentare a fost de 22,1% in ritm anual in luna iunie, oamenii isi reduc achizitiile de alimente si produse de folosinta indelungata, in conditiile in care deprecierea forintului a majorat preturile cu importurile.
„Am fost la brutarie intr-o zi si o paine costa 550 de forinti. Ziua urmatoare era 650 de forinti. Pentru numele lui Dumnezeu!”, exclama Lajos, un barbat in varsta de 73 de ani din orasul Esztergom, nordul Ungariei. Potrivit lui Lajos, cresterea preturilor la alimente i-a consumat o parte din pensie si de aceea nu va mai putea sa isi plateasca facturile la utilitati marite, dupa ce luna trecuta a expirat o schema guvernamentala de plafonare a preturilor. Pensionarul a inceput deja sa isi faca propriile planuri. „Pot sa ma incalzesc cu gaze dar si cu lemne deoarece am o soba de teracota. Asa ca impreuna cu sotia ne vom muta intr-o singura camera, pe care o vom incalzi cu soba, mai punem un pulover pe noi si asa ne uitam la televizor”, spune Lajos.
In Ungaria, vanzarile cu amanuntul au incetinit pana la o crestere anuala de 4,5% in luna iunie, de la un avans de 10,9% in mai. Situatia este similara in Polonia, unde vanzarile cu amanuntul au crescut cu 3,2% in ritm anual in luna iunie, de la 8,2% in luna mai, in tip ce in Cehia vanzarile cu amanuntul au scazut cu 6% in ritm anual in luna iunie.
„Gospodariile au reactionat la crestere costului vietii in mod semnificativ, iar consumul de lucruri incepe sa arate acest fapt”, spune Peter Virovacz, analist la ING in Budapesta.
Incetinirea cererii interne, cresterea dobanzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale si decizia companiilor de a majora costurile, ar urma sa reduca cresterea economica in Europa Centrala in a doua jumatate a lui 2022, urmand ca in 2023 sa incetineasca semnificativ.
Analistii de la Citigroup prognozeaza ca economia Ungariei ar urma sa inregistreze un avans de aproape 5% in acest an, dar adauga ca exista riscuri semnificative la adresa prognozei pentru anul viitor, care in prezent mizeaza pe o crestere de doar 1%.
„Riscul ca preturile ridicate prelungite la energie sa mentina inflatia in zona de doua cifre, chiar si in 2023, precum si noile noastre estimari revizuite privind zona euro arata spre un risc de recesiune”, sustin analistii de la Citigroup.
Banca Nationala a Ungariei mizeaza in continuare pe o crestere de 2%-3% in 2023, urmand sa dea publicitatii noile sale estimari in luna septembrie. In ceea ce priveste Polonia, Guvernul de Varsovia se asteapta ca economia sa creasca cu 3,8% in acest an si cu 3,2% in 2023.
Banca Nationala a Cehiei, prima din regiune care joi a pus capat ciclului de inasprire a politicii monetare, se asteapta la o recesiune la finalul anului, cu o contractie a economiei de 0,4% in trimestrul patru si una de 1% in primul trimestru din 2023. „Scenariul nostru de baza include o recesiune modesta, o recesiune tehnica, in care vom avea doua trimestre consecutive de declin…Asta ar fi o recesiune sanatoasa, care permite o reducere a inflatiei”, a declarat guvernatorul Ales Michl.
In acest context, polonezii au inceput sa faca economii la plecarile in vacanta, potrivit site-ul de calatorii Noclegi.pl. „Putem vedea ca ceea ce caracterizeaza acest sezon este scurtarea calatoriilor, in medie cu o zi, si amanarea booking-ului pentru ultimul moment”, spune Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl
Datele furnizate de diferite servicii de plati, precum Sodexo, arata de asemenea ca cehii au inceput sa isi reduca cheltuielile cu restaurantele.
Martin Hulovec, un producator de fim din Cehia in varsta de 43 de ani, spune ca nu este ingrijorat, pentru moment, de venitul sau dar este mai putin optimist cand vine vorba de viitor. „Cu siguranta voi incerca sa fac economii la energie. Nu voi mai cumpara lucruri noi pentru copii, haine sau echipamente sportive. Astea le pot gasi si la secondhand la jumatate de pret”, spune Martin Hulovec.