Numeroasele incalcari ale legislatiei UE de catre Ungaria o fac neeligibila pentru presedintia rotativa a UE in 2024. Rezolutia cu acest continut este planificata sa fie adoptata de membrii Parlamentului European saptamana viitoare, relateaza Euractiv.
Proiectul de rezolutie, analizat de publicatie, a fost sustinut de principalele partide din Parlamentul European. Ungaria urmeaza sa conduca Consiliul UE din iulie 2024, la mai putin de o luna dupa urmatoarele alegeri europene.
Tara care prezideaza prin rotatie Consiliul UE este responsabila de negocierile privind legile UE. Rezolutia „pune sub semnul intrebarii modul in care Ungaria va putea indeplini aceasta sarcina in 2024, avand in vedere nerespectarea legislatiei UE si a valorilor consacrate in articolul 2 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene, precum si a principiului cooperarii sincere”.
Rezolutia solicita guvernelor UE sa „gaseasca o solutie adecvata cat mai curand posibil” si „reaminteste ca Parlamentul European poate lua masuri adecvate in cazul in care nu se gaseste o astfel de solutie”.
In replica, purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, i-a acuzat pe membrii Parlamentului European de faptul ca „nu le place pozitia de mentinere a pacii a Ungariei si vor sa ne traga intr-un conflict”. Kovacs s-a referit la pozitia Ungariei fata de invazia Rusiei in Ucraina, care a facut ca Budapesta sa incetineasca deseori sanctiunile impotriva Rusiei si sa se opuna ajutorului militar si umanitar pentru Ucraina.
De asemenea, rezolutia acuza guvernul lui Viktor Orban de „coruptie sistemica” si „condamna campaniile de comunicare antieuropene ale guvernului ungar, care fac parte din strategia guvernului de a distrage atentia de la nerespectarea valorilor consacrate in articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana”.
In ultimii ani, guvernul premierului Orban a fost in conflict aproape constant cu institutiile UE, in principal din cauza disputelor legate de independenta sistemului judiciar, libertatea presei, societatea civila si statul de drept.
In luna aprilie, liderii aproape tuturor grupurilor politice din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene sa nu dea curs solicitarilor Ungariei pentru fonduri europene suplimentare din cauza problemelor legate de democratie, statul de drept si respectarea drepturilor omului.
Reamintim ca, potrivit unui studiu realizat de Freedom House, starea democratiei in Ungaria sub conducerea premierului Viktor Orban a continuat sa se deterioreze in 2022.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…