Ungaria refuza sa aprobe transa de sprijin militar a UE pentru Ucraina
Ungaria a decis sa nu aprobe plata urmatoarei transe de sprijin militar pentru Ucraina, de 500 de milioane de euro, oferita in cadrul Facilitatii Europene de Pace (EPF) a Uniunii Europene, relateaza Reuters, citand un anunt al biroului purtatorului de cuvant al guvernului ungar, facut la 16 mai, scrie Kyiv Independent.
EPF, infiintat in 2021, este un mecanism extrabugetar conceput pentru a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a promova pacea si de a consolida securitatea internationala.
Ca raspuns la o solicitare a Reuters, biroul purtatorului de cuvant al guvernului a explicat ca Ungaria nu este de acord ca Uniunea Europeana, alaturi de alte instrumente existente, sa foloseasca Fondul european pentru pace exclusiv pentru a sprijini Ucraina, deoarece acest lucru nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru a promova interesele UE in alte domenii.
Biroul purtatorului de cuvant a sugerat ca zone precum Balcanii sau Africa de Nord ar putea beneficia, de asemenea, de aceste fonduri. Guvernul ungar considera ca este crucial sa abordeze aceste preocupari si, prin urmare, nu a aprobat plata urmatoarei transe din FPE, a precizat biroul purtatorului de cuvant.
In cadrul EPF, UE a oferit deja Ucrainei un sprijin militar in valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro. In ciuda faptului ca este membra atat a UE, cat si a NATO, Ungaria a refuzat sa furnizeze echipament militar Ucrainei de cand a inceput invazia Rusiei in februarie 2022.
Ungaria si-a exprimat in mod constant criticile fata de sanctiunile UE impuse Rusiei, care necesita aprobarea unanima a tuturor celor 27 de state membre ale UE.