Ungaria a catalogat miercuri drept „isterie politica” temerile ca noua sa schema de permise de munca si sedere pentru cetatenii rusi si belarusi ar spori riscul de spionaj in Uniunea Europeana, relateaza Kyiv Post.
Comisia Europeana si cel mai mare grup politic din Parlamentul European, PPE, si-au exprimat ingrijorarea dupa ce Ungaria a extins un sistem de „card national”, care simplifica acordarea vizelor, la cetatenii celor doua tari, pe fondul razboiului din Ucraina.
Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider al UE care a mentinut legaturi stranse cu Kremlinul de cand Rusia a lansat invazia pe scara larga asupra vecinului sau, Ucraina, in 2022.
„Nu exista nicio problema juridica sau de securitate cand vine vorba de cardul national”, a declarat ministrul ungar pentru afacerile Uniunii Europene, Janos Boka, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
„Totusi, exista… o isterie politica clara care este creata de majoritatea parlamentului european si de anumite state membre”, a mai spus el.
Anterior disponibil doar cetatenilor ucraineni si sarbi, sistemul national de carduri al Ungariei a fost extins la opt tari, inclusiv Rusia si Belarus in iulie.
In aceeasi luna, Orban i-a infuriat pe colegii lideri ai UE, plecand la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, la doar cateva zile dupa ce Ungaria a preluat presedintia rotativa de sase luni a UE.
Boka a descris momentul vizitei si al introducerii de proceduri simplificate pentru obtinerea vizelor drept o „coincidenta”.
Beneficiile sale au fost strict legate de piata muncii, permitand o procedura mai usoara de reintregire a familiei si angajarea potentialilor lucratori, a spus el.
Din iulie, Ungaria a eliberat doar 14 carduri nationale cetatenilor rusi si belarusi, a spus el, argumentand ca alte state membre UE au acordat mult mai multe permise de sedere cetatenilor celor doua tari.
„Daca credeti ca aceasta este o problema de securitate nationala, atunci discutia nu ar trebui sa fie despre Ungaria”, a spus Boka.
In iulie, cel mai mare grup al Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE), s-a plans ca regulile relaxate ar putea crea „lacune grave pentru activitatile de spionaj”, in vreme ce Rusia incearca sa submineze UE pe fondul razboiului din Ucraina.
Ulterior, comisarul UE pentru Afaceri Interne a trimis o scrisoare la Budapesta prin care le cere liderilor unguri sa raspunda la o lista de intrebari.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…