Ungaria isi creste importurile de gaze rusesti pentru iarna, anunta Gazprom: „1,3 miliarde de metri cubi de gaze au fost deja livrate in Ungaria in plus fata de contractele existente in acest an”

externe

Ungaria, import, gaze rusesti, Gazprom, sfidare, UE

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anuntat ca „volume suplimentare semnificative (de gaze naturale) ajung pe piata ungara”. El a adaugat, intr-o interventie la televiziunea de stat, ca 1,3 miliarde de metri cubi de gaze au fost deja livrate in Ungaria in plus fata de contractele existente in acest an, relateaza Politico.

„Vom furniza volume suplimentare in mod continuu in perioada toamna-iarna a iernii viitoare”, a spus Miller, care a fost sanctionat de SUA si Marea Britanie pentru rolul sau in sustinerea razboiului Rusiei din Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orban s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin saptamana trecuta la Beijing, discutiile fiind axate pe livrarile de gaze si petrol, precum si pe furnizarea de combustibil nuclear. Orban a declarat anterior ca Budapesta „nu va permite sanctiuni care sa creasca si mai mult inflatia maghiara” si a tinut in suspans discutiile privind restrictii mai dure la nivelul UE.

David Pressman, ambasadorul american in Ungaria, a criticat intalnirea Orban-Putin ca fiind „ingrijoratoare” si a declarat ca acum este necesar sa se discute despre „relatia tot mai profunda a natiunii central-europene cu Rusia”.

In aprilie, Oleg Ustenko, consilierul economic al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ca o serie de noi acorduri intre Ungaria si Rusia au facut ca statul membru al UE sa fie complice la conflictul din Ucraina. „Trebuie sa fii complet orb ca sa nu vezi ce fel de crime sponsorizezi. Cumparand mai mult gaz de la rusi inseamna ca le oferiti mai multa capacitate de a escalada razboiul”, a declarat el.

„Securitatea aprovizionarii cu energie a Ungariei necesita un transport neintrerupt de gaze, petrol si combustibil nuclear”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, in urma unui acord incheiat la inceputul acestui an. „Pentru a indeplini aceste trei conditii, cooperarea energetica ungaro-rusa trebuie sa fie neintrerupta. Nu are nimic de-a face cu preferintele politice”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: