Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental „Verzii” si „Democratii Liberi”, precum si din partea opozitiei CDU, propun ca sistemele de aparare aeriana ale tarilor NATO sa doboare dronele deasupra partii de vest a Ucrainei, scrie publicatia germana FAZ, preluata de Evropeiska Pravda.
Potrivit reprezentantei „Verzilor”, Agnieszka Brugger, ar fi corect „sa fie amplasate sisteme de aparare aeriana la granitele statelor vecine (Ucrainei), astfel incat acestea sa poata proteja si partile vestice ale Ucrainei”.
La randul sau, colegul ei de partid Anton Hofreiter a mentionat ca apararea aeriana a Ucrainei „nu ar trebui sa fie exclusa pe termen lung de pe teritoriul Poloniei si al Romaniei”.
In acelasi timp, deputatul din partea „Democratilor Liberi” Marcus Faber a declarat ca numarul sistemelor de aparare antiaeriana si al rachetelor pe care le detine Ucraina este deja limitat, de aceea a spus ca este necesara garantarea volumului lor suficient pe termen lung.
„In astfel de conditii, consider posibila (implicarea sistemelor de aparare antiaeriana occidentale pentru a proteja cerul deasupra Ucrainei)”, a adaugat el.
Reprezentantul partidului de opozitie Uniunea Crestin-Democrata (CDU), Roderich Kiesewetter, pledeaza de asemenea pentru ca fortele NATO sa doboare dronele rusesti deasupra Ucrainei.
„Acest lucru va scadea presiunea pe apararea antiaeriana ucraineana si ii va permite sa protejeze frontul”, este convins el.
Opozantul a dat ca exemplu Israelul, care in aprilie a fost ajutat de SUA, Franta si Marea Britanie sa respinga un atac aerian masiv al Iranului si al reprezentantilor sai.
Potrivit acestuia, acest lucru indica faptul ca statele care au oferit asistenta intr-o situatie similara nu devin automat parti la conflict.
In articol se precizeaza ca ideea doborarii dronelor rusesti deasupra partii vestice a Ucrainei cu ajutorul sistemelor NATO de aparare aeriana desfasurate in Romania si Polonia apartine expertului Conferintei de Securitate de la Munchen, Niko Lange, si fostului secretar general adjunct al Aliantei, generalul-locotenent Horst-Heinrich Braus.
Anterior, presedintele Volodimir Zelenski si-a exprimat nedumerirea cu privire la motivul pentru care aliatii occidentali ai NATO au doborat rachetele iraniene si dronele care zburau spre Israel, dar in schimb refuza sa faca acelasi lucru in Ucraina, deoarece se tem sa nu atraga Alianta intr-un razboi cu Federatia Rusa.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, toate cererile formulate de apararea lui Mario Iorgulescu,…
Jurnalistul si scriitorul Nestor Rates, personalitate marcanta a exilului romanesc si o voce neobosita a…
Catalin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, afirma ca agregarea a noua sondaje publicate dupa…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat marti, intr- conferinta de presa sustinuta la Turnu Magurele,…
Circulatia a fost reluata pe sensul Tulcea-Braila al podului suspendat peste Dunare, cunoscut ca „Golden…