Unitate de baschiri in cadrul trupelor Ucrainei. Baschirii s-au rasculat de mai multe ori de-a lungul istoriei impotriva ocupatiei Rusiei
In cadrul fortelor armate ale Ucrainei a fost infiintata si o unitate de baschiri. Acestia sunt cetateni ai Baschiriei (sau Republica Bascortostan) din cadrul Federatiei Ruse, un popor turcic care de-a lungul secolelor s-a rasculat de mai multe ori impotriva ocupatiei ruse.
Unitatea de baschiri a fost numita Bashkort. Poporul bashir a rezistat cuceririlor rusesti timp de secole, pana cand a fost coplesit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, iar cultura sa a fost in mare parte distrusa.
„Acest lucru ne ofera noua si altor persoane marginalizate din Rusia oportunitatea de a deveni din nou stapani pe propriile noastre pamanturi”, au anuntat reprezentantii unitatii de baschiri.
Bashkir volunteers from Bashkortostan have begun their service in the Armed Forces of Ukraine.
Their unit has been named Bashkort.
The Bashkir people held off Russian conquest for centuries until they were overwhelmed in the late 18th C. and their culture mostly wiped out. pic.twitter.com/T4triDmp1G
— Artoir (@ItsArtoir) December 1, 2022
Teritoriul Bascortostanului a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi arheologice ale locuirii umane inca din paleolitic. Epoca bronzului este cea in care teritoriul a fost puternic colonizat. Cand triburile culturii Abasevo au inceput sa se aseze aici, ei au adus si deprinderi inaintate in ceea ce priveste prelucrarea bronzului (fabricarea de unelte, arme si podoabe). Aceste triburi au fost primele care s-au sedentarizat in zona Uralilor sudici. Numele „baschir” este atestat pentru prima oara in secolul al IX-lea.
In secolul al X-lea, islamismul a inceput sa castige aderenti printre baschiri, pentru ca in secolul al XIV-lea sa devina religia dominanta in zona. Pana in secolul al XVI-lea, teritoriul de azi al Baschiriei a fost impartit intre Hanatul Kazanului, Hanatul Siberiei si Hoarda Nogai. Dupa cucerirea Kazanului de tarul Ivan cel Groaznic in 1554 – 1555, sefii triburilor baschire apusene si nord-vestice au cerut tarului sa fie admisi in Cnezatul Moscovei.
Mai multe rascoale ale baschirilor au avut loc impotriva ocupatiei ruse, ca de exemplu in 1662–1664, 1681–1684, 1735–1740 sau 1755–1756.
Iata unde se afla Baschiria in cadrul Federatiei Ruse: