externe

Uniunea Europeana a evitat in extremis recesiunea. Zona euro a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2022

Economia UE pare sa evite o recesiune, deoarece raspunsul coordonat al guvernelor a compensat consecintele razboiului Rusiei din Ucraina, potrivit Comisiei Europene, scrie Politico.

Nu mai departe de luna noiembrie, UE era pe cale sa inregistreze doua trimestre consecutive de crestere negativa – practic o recesiune -, afectata de consecintele economice ale razboiului, in special pe pietele energetice.

Dar zona euro a scapat la limita, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul al treilea si de 0,1% in ultimul trimestru din 2022, potrivit celor mai recente previziuni economice ale Comisiei. Acest lucru a ridicat estimarile de crestere anuala a zonei euro pentru 2022 la 3,5 la suta, de la 3,2 la suta anterior.

Acest impuls se traduce printr-o crestere mai mare decat se astepta pentru 2023, de 0,9 la suta in zona euro si de 0,8 la suta in UE, fata de 0,3 la suta pentru ambele in prognoza din noiembrie. Estimarile privind productia pentru 2024 raman neschimbate, la 1,5 la suta pentru zona monedei unice si la 1,6 la suta in cadrul blocului comunitar.

Rezilienta economica este o victorie pentru UE, care a aplicat Rusiei sanctiuni fara precedent si care a trebuit sa se confrunte cu cresterea preturilor la energie si cu necesitatea de a renunta la energia rusa.

„Acestea sunt semne destul de pozitive ale rezilientei UE”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. „Imaginea mai buna reflecta puterea raspunsului comun la socurile resimtite incepand cu 2020, insa europenii se vor confrunta in continuare cu o perioada dificila.”

Dintre cele trei tari pentru care s-a estimat ca vor inregistra o crestere negativa in 2023, doar Suedia se asteapta sa se descurce mai rau decat se preconiza, cu -0,8 %. Germania, motorul economic al blocului, este de asteptat sa ramana in teritoriu pozitiv in acest an, cu 0,2 la suta, cu aproape un punct procentual mai mult decat cele -0,6 la suta asteptate anterior. Letonia va scapa, de asemenea, de recesiune, avand o crestere de 0,1 la suta in acest an.

Dintre ceilalti membri ai UE, doar Estonia, Lituania si Polonia si-au vazut cresterea revizuita usor in scadere, celelalte ramanand constante sau depasind previziunile anterioare.

Comisia considera, de asemenea, ca inflatia globala a atins un nivel maxim, din cauza faptului ca pietele energetice s-au linistit, preturile de referinta la gaze revenind la nivelurile de dinainte de razboi, iar preturile la petrol au scazut si ele.

In prezent, se preconizeaza ca inflatia va continua sa incetineasca in acest an, ajungand la 5,6% in zona euro si la 6,4% in UE, fata de estimarile anterioare de 6,1% si, respectiv, 7%, si ca va atinge niveluri usor peste tinta de 2% la sfarsitul anului 2024. Cu toate acestea, inflatia de baza – fara energie si alimente – a mai crescut in ianuarie.

In timp ce nivelurile de depozitare a gazelor raman ridicate din cauza consumului redus, reumplerea acestora inainte de iarna viitoare s-ar putea dovedi dificila.

Continuarea inaspririi monetare de catre bancile centrale ar putea transmite unde de soc companiilor indatorate si prin sistemul bancar, precum si prin intermediul creditelor ipotecare, ceea ce ar putea genera o ajustare pe pietele imobiliare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

8 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

8 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

8 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

5 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

8 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

5 ore ago