externe

Uniunea Europeana trimite o misiune „anti-lovitura de stat” in R. Moldova

UE intentioneaza sa lanseze o noua misiune de sprijin guvernamental in Moldova in luna mai, pentru a contracara “activitatile destabilizatoare” ale Rusiei, scrie publicatia EUobserver, preluata de publicatia Timpul din Chisinau.

Cunoscuta sub numele de Misiunea de Parteneriat UE in Moldova (EUPM Moldova), echipa de consilieri civili va fi infiintata pentru o perioada initiala de doi ani, potrivit unui memo intern al UE.

Misiunea va avea ca sarcini “imbunatatirea rezilientei sectorului de securitate al Moldovei in domeniul gestionarii crizelor, precum si consolidarea rezilientei la amenintarile hibride, inclusiv la nivelul ciberspatiului si contracararea manipularii si interferentei informationale straine“, se arata in memo, datat 29 martie si vazut de EUobserver.

Marimea si bugetul misiunii urmeaza sa fie stabilite, dar va fi “scalabila si modulara, astfel incat sa poata, in timp, sa se adapteze la realitatile in schimbare”. Personalul sau va avea “expertiza specifica” in contracararea spionajului strain “precum si acces la tehnologie de ultima generatie”.

Proiectul vine in contextul a ceea ce memo-ul a numit “activitati destabilizatoare ale actorilor externi”, referindu-se la acuzatiile Moldovei, Ucrainei, UE si SUA conform carora Rusia incearca sa organizeze un lovitura de stat impotriva guvernului pro-occidental al Moldovei.

Autoritatile moldovenesti au arestat recent sapte sabotori presupus antrenati de rusi si au blocat sute de cetateni straini suspectati de trecerea ilegala a frontierei ca masura de precautie.

Dar Chisinaul ramane tensionat din cauza nemultumirilor populare legate de criza economica si de refugiati cauzata de invazia Rusiei in Ucraina vecina anul trecut.

„Gazduirea summit-ului Comunitatii Politice Europene in Moldovala la 1 iunie 2023 ar putea duce la cresterea amenintarilor hibride si de manipulare informationala”, a avertizat si memo-ul UE.

Comunitatea Politica Europeana este un forum interguvernamental lansat de Franta anul trecut.

UE achizitioneaza si trimite Moldovei echipamente militare neletale in valoare de 40 de milioane de euro, inclusiv un sistem de radar mobil cu raza lunga de actiune, dupa ce Rusia a lansat rachete prin spatiul aerian al Moldovei la inceputul acestui an.

SUA planifica sa adauge o suma similara, ceea ce va duce la o dublare a bugetului de aparare al R. Moldova.

UE a investit deja 47 de milioane de euro in modernizarea armatei Moldovei in 2021 si 2022.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

5 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

5 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

7 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

8 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

8 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

9 ore ago