Mai mult de un sfert dintre adultii din Marea Britanie vor folosi metoda „cumpara acum, plateste mai tarziu” pentru a face fata cheltuielilor de sarbatori, potrivit unui studiu, proportia acestora crescand la peste jumatate in cazul parintilor cu copii mici, relateaza The Guardian.
Sondajul realizat pentru Citizens Advice a relevat, de asemenea, ca 11% dintre respondenti au folosit astfel de sisteme de credit pentru a plati cumparaturile, proportie care a crescut la 35% in cazul utilizatorilor obisnuiti de BNPL (Buy Now, Pay Later).
Organizatia caritabila a declarat ca este pregatita pentru un nou an de sprijin pentru datorii, deoarece milioane de persoane se indreapta catre companiile care permit clientilor sa esaloneze platile. In ultimul an, s-a inregistrat o crestere de 67% a numarului de persoane care au solicitat ajutor de la Citizens Advice pentru ca se straduiau sa plateasca banii datorati din cheltuielile BNPL.
Dintre cei 2.156 de adulti chestionati, 28% au declarat ca este probabil sa foloseasca serviciile de rambursare intarziata pentru a face fata cheltuielilor de sarbatori, procent care a crescut la 56% dintre parintii cu copii de varsta scolara primara.
Unul din cinci (21%) utilizatori de BNPL a declarat ca a ratat sau a efectuat o plata intarziata in ultimele 12 luni, iar 10% din acest grup au fost vizitati de o agentie de executare silita sau de un executor judecatoresc ca urmare a acestei situatii.
Aproximativ o treime dintre persoanele care au utilizat serviciile de rambursare esalonata au imprumutat, de asemenea, bani pentru a rambursa o rata scadenta in ultima luna, ceea ce inseamna ca datoria initiala a dus la alte datorii.
Dame Clare Moriarty, director executiv al Citizens Advice, a declarat ca este nevoie urgenta de reglementare. Ea a adaugat: „Cu atat de multe gospodarii deja in corzi financiare, imprumuturile pentru costurile suplimentare de Craciun risca sa dea lovitura de gratie”.
Guvernul s-a angajat sa reglementeze sectorul in 2021 cu prioritate, dar lucrarile au stagnat.
Citizens Advice avertizeaza ca aceste intarzieri continue ii pun pe consumatorii deja incordati in pericol de a fi expusi la niveluri de datorii imposibil de gestionat si chiar la actiuni ale executorilor judecatoresti. Organizatia caritabila a declarat ca acest lucru se datoreaza faptului ca imprumuturile BNPL nu necesita verificari ale capacitatii de plata, spre deosebire de alte optiuni de creditare.
Un purtator de cuvant al Trezoreriei a declarat: „Atunci cand este utilizat in mod corespunzator, „cumpara acum, plateste mai tarziu” poate fi o modalitate utila si fara dobanda pentru consumatori de a-si gestiona finantele”.
„Trebuie sa ne asiguram ca reglementarea acestor produse este proportionala pentru a garanta ca imprumutatii sunt protejati fara a restrictiona in mod nejustificat accesul”, a mai spus el.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…