Unul dintre cele mai neobisnuite avioane din lume – supranumit „monstrul din Marea Caspica” – zace abandonat pe o plaja. Insa exista planuri de a face din el un obiectiv turistic.
Avionul MD-160, asemanator cu cel din Razboiul Stelelor, a fost proiectat in 1975 de Rusia si a fost folosit de catre marina sovietica si cea rusa incepand cu 1987, in ultimele etape ale Razboiului Rece, ca parte a programului WIG (wing-in-ground-effect).
Cu toate acestea, dupa ce a fost retrasa la sfarsitul anilor ’90, nava puternic inarmata – care este mai mare decat un avion jumbo – a fost lasata in paragina la baza navala nefolosita Kaspiysk pana in 2020. Apoi, avionul a fost inviat din morti si a fost remorcat peste Marea Caspica intr-o calatorie de 14 ore de la baza navala la Derbent pentru a fi transformat intr-o atractie turistica.
Incredibila aeronava de 74 de metri lungime urma sa fie expusa in Patriot Park din republica semi-autonoma rusa Daghestan.
Avand in vedere aspectul sau ciudat, este greu de spus daca monstrul din Marea Caspica este un avion sau o nava. In ciuda faptului ca arata ca un avion, modelul de ekranoplan din clasa Lun se incadreaza din punct de vedere tehnic in categoria „efect de sol”, ceea ce il face o tehnologie distincta pe care Organizatia Maritima Internationala o clasifica drept nava maritima.
Un vehicul cu efect de sol este un vehicul conceput pentru a atinge un zbor sustinut deasupra unei suprafete plane (de obicei deasupra marii) prin utilizarea interactiunii aerodinamice dintre aripi si suprafata.
Acesta folosea o perna de aer sub aripi pentru a accelera deasupra suprafetei marii, ceea ce il facea sa fie in esenta ca o barca zburatoare si foarte greu de detectat de catre inamic.
MD-160 este singurul model de acest tip care a fost finalizat si echipat cu rachete supersonice ucigase de portavioane.
Americanii au facut destule cercetari cu privire la acest vehicul, ceea ce a dus la descoperirea unui document secret care detalia rolurile WIG-urilor. MD-160 a fost facut „pentru a zbura la viteze de 200 pana la 250 de noduri la aproximativ 5 pana la 10 metri deasupra suprafetei apei”.
Oficialii CIA au adaugat: „WIG din clasa Utka este un vehicul de atac tactic si de aparare de coasta pentru Marina sovietica. Acesta transporta sase rachete de croaziera supersonice SS-N-22 anti-nava”.
„Utka poate lovi navele inamice pana la orizontul radar (aproximativ 35 de kilometri/22 mile), dar poate trage cu SS-N-22 pana la raza de actiune a rachetei de 100 de kilometri (62 de mile) cu date de tintire peste orizont. Utka este mai mare decat un avion cu reactie Boeing 747 al SUA si zboara la aproximativ 250 de noduri. A fost construit un singur Utka.
Credem ca o forta de atac Utka sau o forta de aparare de coasta le-ar oferi sovieticilor o capacitate de reactie rapida impotriva navelor de lupta de suprafata”, notau americanii, citati de LAD Bible.
Nu este clar cand vor fi finalizate planurile de a fi transformata in atractie turistica, pana atunci nava colosala a devenit un punct de atractie pentru exploratorii urbani.
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Stalpul de iluminat care s-a prabusit, marti, pe un tramvai in Piata Unirii a fost…
Judecatorii Curtii de Apel Constanta au respins joi, ca fiind nefondata, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS…
Cristian Preda, profesor de stiinta politica si fost decan al Facultatii de Stiinte Politice din…
Ministerul German al Economiei a dat instructiuni terminalelor de import detinute de stat sa refuze…
Celebri realizatori TV din Rusia si-au aratat satisfactia cu privire la desemnarile din cabinetul presedintelui…