Cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-general, Augustin Lazar, reprezinta „un alt eveniment negativ” produs in Romania, o situatie care demonstreaza ca avertismentele transmise de UE „nu au avut efectul dorit”, afirma un diplomat european citat de Financial Times.
„Bruxellesul a intensificat criticile fata de actiunile Romaniei de reformare a sistemului judiciar, dupa ce Guvernul a lansat procedura de revocare a procurorului-general, Augustin Lazar. Joi, Comisia Europeana a exprimat «preocupari» fata de actiunile impotriva lui Augustin Lazar, pe care Bruxellesul l-a laudat in trecut pentru activitatile impotriva coruptiei la nivel inalt, inclusiv contra deturnarii fondurilor UE. Actiunea intervine dupa revocarea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si cu doar doua luni inainte ca Romania sa preia Presedintiei Consiliului UE”, comenteaza editorialistii Michael Peel si Valerie Hopkins intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times sub titlul „UE intensifica criticile la adresa Romaniei din cauza situatiei statului de drept / Disputa intervine dupa ce Bucurestiul a anuntat un plan de revocare a procurorului-general”.
„Disputa dintre Bruxelles si Bucuresti se inscrie in cadrul tensiunilor mai ample la nivelul Uniunii Europene din cauza presupuselor tendinte spre autoritarism si coruptie in unele state UE. Responsabilitatile Romaniei in calitatea de presedinte al Consiliului UE incepand din ianuarie vor include organizarea actualelor proceduri disciplinare impotriva Poloniei si Ungariei din cauza presupuselor incalcari ale valorilor comunitare fundamentale”, subliniaza editorialistii FT, citati de Mediafax.
Bruxellesul a reactionat la decizia ministrului roman al Justitiei, Tudorel Toader, care a anuntat miercuri lansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazar. Christian Wigand, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat joi, conform FT, ca statele membre UE si partenerii internationali „au evidentiat in mod repetat ca independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea acestuia de a combate eficient coruptia au o importanta majora”. „Procedurile solide si independente pentru revocarea si numirea procurorilor de rang inalt au fost permanent un element-cheie in recomandarile noastre”, a subliniat oficialul CE.
Un alt potential subiect de disputa intre Guvernul Romaniei si critici este prezentarea, in noiembrie, a raportului elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind activitatile Bucurestiului in combaterea coruptiei, noteaza FT.
Un diplomat UE a declarat, pentru cotidianul Financial Times, ca procedura impotriva procurorului-general reprezinta „un alt eveniment negativ” produs in Romania, situatie care arata ca avertismentele adresate Bucurestiului „nu au avut efectul dorit”.
„In urma cu cateva zile, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprima dorinta ca autoritatile romane sa ajunga la consens in privinta actiunilor anticoruptie inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE, sugerand ca miza o reprezinta ambitia Romaniei de a adera la Spatiul european de circulatie fara verificari la frontiera (Schengen)”, subliniaza Financial Times, amintind ca reformele judiciare din Romania au fost criticate si de Comisia Venetia, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…