Urmatorul Dalai Lama va fi ales printr-un ritual stravechi, dar numai dupa ce guvernul comunist de la Beijing aproba ca este „reincarnarea” actualului lider spiritual budist
Peste 50 de calugari budisti tibetani si experti religiosi au participat marti la un seminar in Lanzhou, provincia Gansu, privind politicile si reglementarile pentru „reincarnarea budistilor vii in budismul tibetan”, potrivit cotidianului South China Morning Post.
Reuniunea a aderat la gandirea lui Xi Jinping si a „implementat cu seriozitate” politicile Partidului Comunist aflat la putere privind activitatea religioasa si Tibetul, adaugand ca seminarul va contribui la „promovarea transmiterii sanatoase” a budismului tibetan si la „compatibilizarea acestuia cu societatea socialista”.
Potrivit oficialilor chinezi, seminarul ar „ghida calugarii si adeptii [budismului tibetan] catre o intelegere mai obiectiva a obiceiurilor istorice, a ritualurilor religioase, precum si a politicilor si reglementarilor reincarnarii budistilor vii”.
De asemenea, budistii tibetani ar „intelege pe deplin” ca obiceiurile istorice, inclusiv aprobarea guvernului, sunt „un principiu important care trebuie urmat in reincarnare”, se arata in documentul oficial emis la sfarsitul reuniunii.
Aceste cerinte se bazeaza pe masurile adoptate in 2007 pentru a reglementa reincarnarea budistilor vii, care prevad ca reincarnarea trebuie sa fie recunoscuta de guvernul de la Beijing.
Documentul nu l-a numit pe Dalai Lama, dar controversa pe tema reincarnarii sale a fost o sursa constanta de tensiune intre Beijing si liderul spiritual tibetan exilat.
Beijingul l-a acuzat pe laureatul premiului Nobel pentru pace ca este un „separatist” si ca a provocat tulburari in randul tibetanilor din China in anii 1980 si in 2008. Exista de mult timp temeri ca moartea sa ar putea declansa tensiuni sociale.
Actualul Dalai Lama, care a implinit 89 de ani in iulie, a indicat ca va aborda problema reincarnarii sale atunci cand va implini 90 de ani.
Dalai Lama a fost in dezacord cu Beijingul cu privire la reincarnarea mai multor alti Buddha in viata in budismul tibetan. El a propus anterior sa puna capat discutiilor privind urmasul sau, ceea ce ar evita implicarea Beijingului in aceasta chestiune. Insa Beijingul a insistat ca persoana aleasa drept reincarnare a lui Dalai Lama trebuie sa respecte legea chineza.
Conform traditiei budiste tibetane, atunci cand Dalai Lama moare, acesta se va reincarna intr-un copil mic. Acest copil trebuie sa fie gasit printr-o serie de cautari si ritualuri.
Selectia era facuta in mod traditional de calugari tibetani respectati. Un imparat din dinastia Qing (1644-1911) a incercat sa faca acest lucru printr-un ritual asemanator loteriei, cunoscut sub numele de Urna de Aur, incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea. Dar traditia a fost intrerupta de tulburarile si razboaiele din China la inceputul secolului al XX-lea. Ritualul a fost insa ulterior aprobat de Partidul Comunist si incorporat in reglementarile oficiale in 2007.
Dupa moartea unui alt lider religios tibetan, Panchen Lama, in 1989, o echipa de cautare condusa de guvern a identificat un copil ca fiind reincarnarea sa prin ritualul Urnei de Aur in 1995, insa actualul Dalai Lama a refuzat sa il recunoasca.
Conform traditiei, urmatorul Dalai Lama trebuie sa fie recunoscut de actualul Panchen Lama, care face parte din Comitetul permanent al Conferintei consultative politice a poporului chinez, cel mai important organism consultativ politic al tarii.
Tibetul a fost cucerit de Armata Populara de Eliberare in 1950, la un an dupa ce Partidul Comunist a castigat razboiul civil din China. Dalai Lama traieste in exil in India de cand a fugit de o revolta esuata impotriva regimului chinez in 1959.