Ursii sunt mai destepti decat se asteptau oamenii de stiinta. Descoperiri surprinzatoare

life

urs, atac, Slovacia

Cand ne gandim la animale inteligente, ne vin in minte specii precum cimpanzeii, delfinii si ciorile, datorita comportamentului lor carismatic, arata Newsweek.

Cu toate acestea, ar putea exista un alt animal neasteptat care sa urce in randul creaturilor inteligente – ursii.

Cercetari recente au descoperit ca unele specii de ursi sunt capabile sa foloseasca unelte pentru a-si procura hrana – un urs polar a fost vazut folosind un bloc de gheata pentru a se lupta cu o foca – o trasatura asociata de obicei doar animalelor inteligente.

„Exista practic doua tipuri de inteligenta, cea practica si cea sociala”, a declarat pentru Newsweek Chris Newman, cercetator in domeniul ecologiei la Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Faunei Salbatice de la Universitatea din Oxford. „Animalele inteligente din punct de vedere social traiesc, in general, in grupuri, iar acest lucru este adesea legat de tipul de hrana pe care il consuma”.

Unele animale vaneaza impreuna, formand grupuri sociale pentru a imparti hrana, mai degraba decat pentru a o acapara individual. Alternativ, inteligenta practica este adesea legata de dexteritate si de capacitatea de a manipula mediul inconjurator.

„In randul mamiferelor, aceasta este o caracteristica a speciilor cataratoare care pot prinde lucruri cu „mainile” lor  si au o anatomie a soldurilor care le permite sa stea biped pentru o vreme pentru a-si folosi mainile”, a spus Newman.

„Diferite rozatoare cataratoare sunt si ele destul de inteligente, cum ar fi modalitatile viclene prin care veveritele depasesc obstacolele puse de cei care lasa hrana pasarilor. O alta creatura inteligenta este ratonul, cu maini foarte indemanatice si cu o inclinatie de a forma grupuri sociale in conditiile potrivite – grupuri formate din mama si urmasi. Chiar si ciorile caledoniene pot folosi unelte  ciocul. In cele din urma, dexteritatea si utilizarea uneltelor poate duce la rezolvarea unor probleme complexe, la o utilizare mai sofisticata a uneltelor, asa cum s-a intamplat in cazul stramosilor nostri hominizi”, a precizat Newman.

Desi ursii sunt creaturi independente, care traiesc si vaneaza singuri, cu exceptia cazului in care au grija de puii lor, ei sunt foarte specializati si capabili sa se dezvolte in mediul lor, iar in ultimii ani s-a descoperit ca folosesc unelte rudimentare.

„Ei (sau stramosii lor recenti, in cazul ursilor polari) se catara si, prin urmare, pot sta in picioare si pot face lucruri inteligente cu labele din fata”, explica Newman. „Acolo unde ursii exceleaza cu adevarat, insa, este in ceea ce priveste abilitatile lor olfactive. Ei pot adulmeca  o foca sub gheata, sau un rucsac cu un baton de ciocolata in el de la kilometri distanta”.

Experimentele realizate de Jennifer Vonk, psiholog la Universitatea Oakland, au aratat ca ursii negri sunt, de asemenea, capabili sa invete diferenta dintre concepte, cum ar fi primate si non-primate, animale si peisaje.

„Cred ca ursii sunt printre cele mai inteligente specii, dar sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim”, a declarat Vonk pentru Newsweek.

Cu toate acestea, este foarte dificil de comparat inteligenta intre diferite specii, ceea ce reprezinta un obstacol pentru oamenii de stiinta care incearca sa clasifice animalele in functie de cat de inteligente sunt.

„Celor mai multi cercetatori care lucreaza la cognitia animalelor nu le place cuvantul „inteligenta”, deoarece implica faptul ca am avea teste standardizate care ar functiona pentru toate speciile, am reduce cognitia lor la un anumit scor si am compara-o cu inteligenta umana pentru a ne face sa ne simtim superiori”, a declarat pentru Newsweek Ivo Jacobs, cercetator in zoologie cognitiva la Universitatea Lund. „In schimb, suntem pur si simplu interesati de modul in care functioneaza mintile animalelor, indiferent cat de inteligente sau stupide sunt. O specie care se descurca bine la o sarcina, nu se descurca neaparat bine la alta, ceea ce face, de asemenea, dificila clasificarea lor”.

Unele trasaturi care sunt de baza la un animal pot fi percepute ca un semn de inteligenta la un alt animal, dar aceste abilitati se bazeaza puternic pe mediul natural al animalului si pe ceea ce trebuie sa faca pentru a supravietui.

„Este veverita mai inteligenta decat cainele? Privind obiectiv aceste doua specii, cainii traiesc intr-o lume bidimensionala… in timp ce veveritele intr-o lume tridimensionala (copaci). Veveritele trebuie sa rezolve tot timpul probleme de acest gen, in timp ce cainii nu. Daca ar fi un fel de test IQ, ar da impresia ca veveritele sunt mai inteligente, dar, desigur, testele sunt partinitoare.”

Prin urmare, in timp ce utilizarea uneltelor este un semn distinctiv al speciilor inteligente, utilizarea lor de catre ursi nu ii face neaparat genii.

„Utilizarea uneltelor este, de asemenea, instinctiva pentru unele animale. De exemplu, exista insecte care arunca nisip asupra prazii, similar cu ursii care arunca pietre. Cred ca este prea devreme pentru a avea concluzii solide cu privire la inteligenta ursilor, dar ceea ce au aratat pana acum este impresionant”, a spus Jacobs.

Trebuie sa se faca mai multe cercetari asupra altor aspecte ale inteligentei ursilor pentru a realiza cu adevarat capacitatea lor de a deslusi probleme si de a fi constienti de sine.

„Testarea inteligentei se face adesea prin a vedea daca animalele pot intelege diferentele de marime si cantitate (este, de asemenea, un test al capacitatii cognitive in dezvoltarea bebelusilor umani)”, afirma Newman. „Mult vs. putin / urias vs. mic este destul de usor, dar care este putin mai mare este mai greu de realizat: Ar putea un urs sa isi dea seama daca cele doua cosuri mari de picnic lasate pe banca din parc reprezinta o recompensa potentiala mai mare de hrana decat cele patru cosuri mai mici?”

Este posibil sa existe si alte animale foarte inteligente care nu au fost depistate si care se numara printre cele mai inteligente specii din natura.

„Sunt sigur ca exista specii a caror inteligenta nu o putem aprecia, deoarece mintile lor sunt atat de diferite de a noastra si trebuie sa rezolve probleme foarte diferite. Multe animale nu au fost studiate – creaturile din adancurile marine fiind un grup care este neglijat din motive evidente”, a declarat Vonk.

Jacobs este de acord: „Exista probabil multe animale inteligente despre care nu stim inca nimic. Suntem un domeniu mic care, in mod traditional, s-a concentrat doar pe unele animale, in special pe primate. Cu toate acestea, exista multe mamifere, cum ar fi ornitorincii si marsupialele, care au fost testate foarte putin sau deloc pe sarcini cognitive. De asemenea, nu stim prea multe despre cognitia reptilelor si a amfibienilor.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: