USR cere introducerea luptei anticoruptie in Strategia Nationala de Aparare: „Problemele nu s-au rezolvat odata cu disparitia lui Liviu Dragnea din prim-plan”
Uniunea Salvati Romania nu va vota Strategia Nationala de Aparare in forma actuala, anunta presedintele USR, Dan Barna, care mentioneaza ca lupta anticoruptie trebuie sa ramana o prioritate a statului roman.
„In mod inexplicabil, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, elaborata de CSAT si trimisa Parlamentului spre aprobare, coruptia devine un fenomen secundar. E ca si cum odata cu disparitia lui Liviu Dragnea din prim-plan, toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt ca acum la putere e PNL nu schimba cu nimic datele problemei. Romania inca n-a reparat dezastrul legislativ din justitie lasat in urma de regimul Dragnea. Profiturile uriase obtinute din infractiuni inca n-au fost recuperate”, scrie liderul USR pe Facebook.
Potrivit lui Barna, cazurile de mare coruptie anchetate de institutiile abilitate „sunt tot mai putine”, desi apar zilnic informatii despre achizitii „dubioase”.
„Cazurile de mare coruptie anchetate de institutiile abilitate sunt tot mai putine. Asta in timp ce zilnic aflam despre achizitii dubioase (care au loc chiar si in momente grele cum e aparitia unei pandemii), despre conducte de bani publici scursi catre clientela de partid si despre programe guvernamentale din care intotdeauna statul si romanii pierd. Coruptia ramane unul dintre principalele obstacole in calea dezvoltarii acestei tari. Refuzand sa vedem asta, refuzam realitatea. USR nu va vota Strategia Nationala de Aparare in forma actuala. Lupta anticoruptie trebuie sa ramana o prioritate a statului roman”, a adaugat liderul USR.
Presedintele Klaus Iohannis anunta pe 27 mai ca proiectul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 are la baza „conceptul unei Romanii normale”, al unei tari care, „prin institutii democratice puternice, isi protejeaza si isi apara toti cetatenii”.
El sublinia ca strategia a fost elaborata in contextul unei pandemii „care a afectat toate statele lumii si care a declansat o criza economica profunda”.
Presedintele arata ca Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 opereaza cu acelasi concept de securitate nationala extinsa, introdus si definit in precedentul document. Pe langa apararea armata, strategia vizeaza si alte dimensiuni, precum politica externa, ordinea publica, educatia, sanatatea, economia, mediul, securitatea energetica sau securitatea cibernetica.
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si Uniunea Europeana – a subliniat seful statului – sunt „reafirmati ca piloni ai politicii noastre externe si de securitate”. Totodata, Strategia Nationala de Securitate pentru urmatorii patru ani „implica o noua abordare” si propune un management al problematicii de securitate nationala cu accent pe gestionarea integrata a riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor.
El a subliniat ca modernizarea cadrului legislativ „ramane un obiectiv prioritar” si ca acest cadru trebuie sa fie unul „coerent si aplicat, capabil sa consolideze cultura de securitate in interiorul societatii” si sa faca posibila adaptarea la noile provocari ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.