USR confirma ca tot mai multi membri ALDE Europa vor sa-l dea afara pe Tariceanu: „Este de neconceput pentru ei problema cu ‘familia traditionala'”
Liderul Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a declarat, joi, ca USR are discutii cu familia europeana ALDE, dar si cu alte partide europene, precum popularii si verzii, insa decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luata dupa alegerile europarlamentare din mai 2019.
„Noi avem discutii cu ALDE european de luni de zile. Ne intalnim si discutam si cu celelalte partide, precum popularii si verzii. Insa, pana dupa europarlamentare nu depunem la nimeni (cererea de aderare – n.r.), pentru ca negocierile sunt mai relevante in momentul in care stii cati europarlamentari ai”, a declarat, joi, liderul USR, Dan Barna, pentru Mediafax.
Presedintele USR a mai spus si ca sunt voci in ALDE European care cer scoaterea din familia europeana a partidului roman ALDE, condus de Calin Popescu-Tariceanu.
„Acum in ultimele zile nu am mai discutat cu ALDE in mod particular. Sunt niste inventii ce-si imagineaza Tariceanu ca vrem noi sa ii scoatem din ALDE Europe. Intr-adevar, sunt foarte multe voci in ALDE Europe care vor sa ii scoata, pentru ca sunt impotriva valorilor lor. Si la problema cu ‘familia traditionala’, pentru ALDE Europe este de neconceput”, a completat Barna.
Purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marti, ca situatia din Romania urmeaza sa fie discutata in Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.
„Urmarim cu multa atentie situatia din Romania. La jumatatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucuresti si a avut o serie de intalniri cu interlocutori. S-a descoperit ca toate partile sunt de acord in principiu asupra necesitatii revizuirii legislatiei judiciare, in timp ce multi sunt de acord ca legislatia judiciara din Romania functioneaza si desfasoara activitatea independent de influentele politice. Din nefericire, tara sufera din cauza unui nivel inalt de cazuri de coruptie in spectrul politic. In timp ce multe acuzatii sunt justificate si au condus la condamnari, exista si multe cazuri in care acuzatiile initiale par a fi motivate politic si au condus la achitari. Partidul ALDE va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va reanaliza tema in perspectiva celei mai recente evaluari a Comisiei de la Venetia, din cadrul Consiliului Europei, dupa trecerea verii. Situatia din Romania va fi discutata de Biroul partidului ALDE in cursul intalnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles”, a precizat purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen,intr-un raspuns oferit, marti, la solicitarea agentiei Mediafax.
Beate Meinl-Reisinger, liderul partidului austriac liberal NEOS, membru al grupului european ALDE, a cerut, in contextul situatiei politice din Romania, excluderea partidului ALDE din Romania din grupul european Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE). Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare presedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, in care cere excluderea formatiunii omonime din Romania.
ALDE a transmis, intr-un mesaj postat pe Facebook in limba engleza, ca nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care lupta pentru apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti impotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanti ai serviciilor secrete si ai procuraturii. Potrivit punctului de vedere al ALDE, in Romania a functionat aproape 10 ani un „stat paralel” format din reprezentanti ai serviciilor secrete si ai procuraturii. Formatiunea conchide ca si-a indeplinit datoria de partid liberal.