USR explica limpede de ce Toader a modificat conditiile de angajare la DNA: „Dragnea are nevoie de procurori cuminti in DNA”
USR a acuzat ca, prin adoptarea, in sedinta de luni a Guvernului, a Ordonantei de urgenta care modifica Legile Justitiei, ministrul Tudorel Toader a executat „noul ordin a lui Dragnea” care a fost blocarea accesului magistratilor tineri in DNA si in special in functiile de conducere.
„Dupa ce ieri seara a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anuntat in aceasta dimineata ca OUG-ul pe legile justitiei prevede si cresterea vechimii in profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror sa intre in DNA, iar procurorul sef al directiei trebuie sa aiba minim 15 ani experienta. Dragnea are nevoie de procurori cuminti in DNA. Pana acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror sa fie sef al DNA, iar in prezent este nevoie de 10 ani doar ca sa intre in directie”, transmite USR, intr-un comunicat de presa.
De asemenea, reprezentantii USR sustin ca nu este o surpriza aceasta prevedere introdusa in Ordonantat de urgenta, in conditiile in care atunci cand a avut de ales pentru conducerea DNA intre doi procurori din Constanta, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, in detrimentul unui procuror tanar care a avut rezultate si s-a remarcat prin dosarele impotriva lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu.
„Prin acest OUG, Tudorel Toader se foloseste de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfasoara sub autoritatea ministrului justitiei, pentru a-si aroga dreptul de a incepe anchete disciplinare impotriva procurorilor. Initial, in proiectul de ordonanta, ministrul putea sesiza Inspectia Judiciara si impotriva judecatorilor, dar s-a razgandit intre timp. Din nou, Tudorel Toader pune presiune pe procurori!”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, potrivit sursei citate.
USR critica si faptul ca Tudorel Toader a anuntat o „radiografie” a procurorilor detasati in Ministerul Public. Toti procurorii care nu indeplinesc noile conditii si activeaza la DNA, DIICOT sau Parchetul General, vor fi trimisi inapoi la parchetele locale, desi atunci cand au fost detasati la parchetele superioare indeplineau toate cerintele legii, mai sustine partidul de Opozitie.
„Metoda de lucru a puterii actuale privind modificarea legilor justitiei se inscrie in acelasi spirit de ‘noaptea, ca hotii’ – duminica seara la ora 23.00 inca erau discutii, se stabilea modul de functionare a justitiei in aceasta tara, ceea ce este nu doar revoltator, pentru ca asta deja traieste Romania de un an si jumatate, dar este impotriva tuturor tratatelor la care Romania este parte”, a afirmat presedintele USR, Dan Barna.
Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justitiei care a fost adoptata de Guvern, precizand ca sunt schimbari in privinta detasarilor procurorilor, ca interviurile pentru procurorii-sefi vor fi transmise in direct, arhivate si vazute de oricine si ca ministrul poate sesiza Inspectia Judiciara. Ministrul a spus ca prin OUG se stabilesc si pasii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand inalt. Astfel, sunt introduse in lege interviuri transmise in direct pentru procurorii-sefi, care vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine.
Schimbari sunt si in ceea ce priveste detasarile procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detasarile de la parchete, ci Sectia pentru Procurori a CSM. La DIICOT si DNA, creste varsta la 10 ani de experienta in profesie, pentru a accede in functia de procuror la aceste structuri.
Ordonanta de urgenta prevede si o serie de modificari in ceea ce pruveste amanarea pensionarii anticipate a magistratilor. Daca varianta initiala a OUG prevedea amanarea pensionarilor anticipate pana pe 31 decembrie 2022, cea adoptata de Guvern luni prevede amanarea doar pana la finele anului 2019.