Presedintele Senatului, Anca Dragu, a depus, vineri, la Parlament, o initiativa legislativa care introduce criterii „clare” pentru alocarea banilor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si un mecanism „transparent” in domeniu, stabilind limitarea sumelor disponibile la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare, anunta un comunicat al USR PLUS.
„Din 2014, am observat cum Fondul de rezerva al Guvernului a devenit un instrument politic prin care premierul aloca bani in mod discretionar catre administratia locala. In ultimii 7 ani, sumele distribuite catre administratia locala din Fondul de rezerva au crescut constant, insumand miliarde de lei risipiti fara a fi folositi pentru urgente nationale, fara sa stim unde s-au dus acesti bani.
Banii publici trebuie sa fie distribuiti in functie de criterii clare si transparente, in mod responsabil. Un premier nu poate folosi banul public pentru a-si cumpara sustinere politica. De aceea, am depus aceasta initiativa legislativa care elimina posibilitatea folosirii discretionare a Fondului de rezerva. USR PLUS este in Parlament pentru a proteja banul public si pentru a impune transparenta in administratia publica. Scurgerea banilor publici trebuie sa inceteze”, a declarat Anca Dragu, citata in comunicat.
Potrivit Ancai Dragu, legislatia prevede ca din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot face alocari pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar, insa practica ultimilor ani a aratat ca „acesti bani sunt folositi discretionar, pe criterii politice, cu derogare de la legea in vigoare, doar pentru a satisface primarii si presedintii de consilii judetene loiali liderului politic al momentului”.
„Asa s-a intamplat in timpul guvernarii Dragnea, asa s-a intamplat si zilele trecute, cand, tot pe modelul Dragnea, premierul demis Florin Citu a impartit peste 1 miliard de lei primarilor si sefilor de CJ-uri care l-au ajutat sa castige batalia interna din PNL, respectiv baronilor PSD care il pot sprijini sa conduca un Guvern minoritar. USR PLUS isi propune, prin proiectul depus azi, sa preintampine astfel de situatii prin introducerea unor criterii clare si transparente pentru alocarea banilor din Fondul de rezerva”, se arata in comunicat.
Initiativa legislativa prevede abrogarea articolului 29 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.
„In baza acestui articol a fost posibil din 2014 incoace, tot prin derogare de la Legea finantelor publice, ca banii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sa fie folositi si pentru plata cheltuielilor curente si de capital ale administratiilor locale. Ceea ce s-a tradus in alocari tot mai mari, de la an la an, din Fondul de rezerva. Spre exemplificare, in anul 2020, transferurile catre autoritatile locale au fost de 3,6 ori mai mari decat in 2019”, se explica in comunicatul USR PLUS.
Proiectul mai introduce obligatia desfasurarii unui proces de consultare publica si a justificarii caracterului urgent si neprevazut al cheltuielilor finantate din Fondul de rezerva.
Totodata, se prevede ca alocarea banilor sa se faca doar cu justificarea criteriilor de selectie a ordonatorilor principali de credite si a modului in care au fost calculate sumele, precum si cu indicarea naturii si valorii cheltuielilor pe care le acopera.
Fondul de rezerva bugetara nu poate depasi 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, mai prevede proiectul, care obliga Executivul sa vina in Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul si nivelul de utilizare a Fondului de rezerva.
Miercuri, Guvernul a decis alocarea a peste un miliard de lei din Fondul de rezerva pentru proiectele locale, o parte din suma urmand sa acopere si costurile privind serviciile de asistenta sociala si de protectie a copiilor platite de consiliile judetene.
Joi, USR a transmis ca prim-ministrul Florin Citu a alocat un miliard de lei din Fondul de rezerva catre primarii PNL si UMDR, dar si catre primarii PSD „de la care spera sa obtina ajutor” pentru instalarea unui Guvern minoritar.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca social-democratii vor depune plangere penala impotriva premierului Florin Citu, acuzandu-l ca a alocat un miliard de lei din Fondul de rezerva ca „mita” catre primarii PNL.
Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…
Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…
Moneda iraniana a scazut miercuri la un minim istoric, in timp ce Donald Trump a…
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…