externe

Utilizarea intensa a telefoanelor mobile poate avea un impact asupra numarului de spermatozoizi, potrivit unui studiu

Numarul mediu de spermatozoizi ai unui barbat a scazut cu peste 50% la nivel mondial in ultimii 50 de ani, iar cercetatorii se straduiesc sa inteleaga de ce. Ar putea fi poluarea, PFAS (substante chimice perfluoroalchilate ) si alte toxine potentiale din alimentele si apa noastra, o crestere a obezitatii si a bolilor cronice, sau chiar omniprezentul telefon mobil?

Un nou studiu a explorat rolul telefoanelor mobile si a constatat ca barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani care au declarat ca isi folosesc telefoanele de mai mult de 20 de ori pe zi au un risc cu 21% mai mare de a avea un numar general scazut de spermatozoizi. Barbatii aveau, de asemenea, un risc cu 30% mai mare pentru o concentratie scazuta de spermatozoizi. Studiul nu a specificat daca barbatii au sunat sau au trimis mesaje text sau daca au folosit telefoanele pentru a le face pe amandoua, transmite CNN.

Partea pozitiva este ca cercetatorii au constatat ca, pe masura ce tehnologia telefonica s-a imbunatatit de-a lungul celor 13 ani de studiu, impactul asupra numarului de spermatozoizi a inceput sa se atenueze.

„Sunt intrigat de observatia ca cel mai mare efect a fost aparent observat cu telefoanele mai vechi 2G si 3G, in comparatie cu versiunile moderne 4G si 5G. Nu sunt in masura sa explic acest lucru”, a declarat intr-o declaratie Allan Pacey, vicepresedinte adjunct si decan adjunct al facultatii de biologie, medicina si sanatate de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie. El nu a fost implicat in acest studiu.

Un alt avantaj: nu a existat niciun declin al formei si motilitatii spermatozoizilor, care se refera la modul in care spermatozoizii inoata pana la destinatie, potrivit studiului.

„In timp ce numarul spermatozoizilor conteaza, capacitatea spermatozoizilor de a inota, de a avea un ADN intact si sanatos si de a avea forma potrivita, este cel putin la fel de importanta”, a declarat Alison Campbell, director stiintific al Care Fertility, o retea de clinici de fertilitate, intr-o declaratie.

„Acesta este un studiu fascinant si inedit, care nu ar trebui sa provoace alarma sau schimbari drastice de obiceiuri”, a declarat Campbell, care nu a fost implicata in studiu. „Barbatii care doresc sa conceapa sau care vor sa isi imbunatateasca sanatatea spermei ar trebui sa faca exercitii fizice (dar sa nu se supraincalzeasca in zona inghinala), sa aiba o dieta echilibrata, sa mentina o greutate sanatoasa, sa evite fumatul si sa limiteze consumul de alcool si sa caute ajutor daca au probleme de conceptie.”

Campul electronic

Telefoanele mobile au devenit parti indispensabile din viata noastra. Cu toate acestea, telefoanele mobile emit campuri electromagnetice de radiofrecventa de nivel scazut, sau RF-EMF. Daca aceste telefoane mobile emit la putere maxima, potrivit studiului, tesuturile din jur pot fi incalzite pana la 0,5 grade Celsius. „Telefoanele mobile trimit si primesc semnale in mod constant si vor primi si trimite semnale mai intense atunci cand sunt folosite”, a declarat Dr. Alexander Pastuszak, profesor asistent de chirurgie si urologie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Utah din Salt Lake City.

Campurile electromagnetice de radiofrecventa sunt mult reduse atunci cand se trimit mesaje si mai mari atunci cand se descarca fisiere mari, se transmite mesaje audio sau video, sau cand se afla intr-un autobuz, masina sau tren care se deplaseaza rapid, potrivit Departamentului de Sanatate Publica din California.

Agentia recomanda pastrarea telefonului departe de corp si de cap – folositi in schimb difuzorul sau castile – si transportati telefonul intr-un rucsac , servieta sau poseta.

Cu toate acestea, discutia daca aceste campuri pot afecta efectiv fertilitatea masculina reprezinta o sursa de controverse si dezbateri de ani de zile in comunitatea stiintifica.

Studiile efectuate pe soareci au constatat ca campurile RF-EMF la niveluri similare cu cele ale telefoanelor mobile scad intr-adevar fertilitatea masculina si contribuie la moartea spermatozoizilor si la modificari ale tesutului testiculelor. Cu toate acestea, alte studii pe animale nu au reprodus aceste efecte si exista diferente uriase intre oameni si soareci in ceea ce priveste modul in care sunt creati spermatozoizii.

Studiile observationale la oameni au constatat, de asemenea, ca utilizarea frecventa a telefoanelor mobile a fost legata de o scadere a viabilitatii spermatozoizilor, precum si de un impact asupra modului in care acestia se deplaseaza. Dar aceste studii au fost mici si pe durate scurte de timp. Si nu au controlat neaparat factori precum fumatul si consumul de alcool.

„Am fost intrebat de multe ori in ultimul deceniu daca exista vreo legatura intre telefoanele mobile si fertilitatea masculina. Cu toate acestea, am fost in mare parte neconvins de datele care au fost publicate pana in prezent”, a declarat Pacey.

„Cu toate acestea, (acest) studiu este un mic pas inainte in dezbatere, deoarece este un studiu epidemiologic de amploare care pare sa fi fost foarte bine realizat”, a spus el. „Este un studiu in lumea reala – iar acest lucru este bun in opinia mea. Cu toate acestea, ar trebui sa fim prudenti in ceea ce priveste interpretarea sa, deoarece arata doar o asociere intre utilizarea telefoanelor mobile si calitatea materialului seminal.”

Desi barbatii pot alege daca poarta telefonul mobil in buzunarul de la pantaloni, in buzunarul de la piept, in suportul de la curea sau in alta parte, peste 85% dintre ei isi pun telefoanele in buzunarul de la pantaloni atunci cand nu le foloseau, in perioada studiului.

Rezultatele au aratat ca barbatii care isi foloseau telefoanele de una pana la cinci ori pe zi sau mai putin de o data pe saptamana aveau un numar si o concentratie mult mai mare de spermatozoizi. Pe masura ce gradul de utilizare a telefonului mobil a crescut, numarul de spermatozoizi a scazut, cele mai scazute niveluri fiind inregistrate in randul barbatilor care isi folosesc telefonul de 20 sau mai multe ori pe zi.

Cercetatorii au evaluat, de asemenea, impactul telefoanelor mobile pe diferite perioade de timp. Cea mai mare asociere intre numarul si concentratia scazuta a spermei si utilizarea telefonului a fost intre 2005 si 2007. Pe masura ce companiile au trecut de la 2G la 5G, asocierea a slabit, in concordanta cu „scaderea corespunzatoare a puterii de iesire a telefonului”, se arata in studiu.

„Este foarte, foarte dificil sa tragem o concluzie definitiva din acest tip de studiu, deoarece nu este controlat suficient de bine pentru a putea face acest lucru”, a spus Pastuszak.

In calitate de expert in infertilitate care lucreaza zilnic cu cupluri care incearca sa aiba copii, Pastuszak subliniaza complexitatea fascinanta a factorilor care au un impact asupra infertilitatii, pentru care numarul si concentratia de spermatozoizi sunt jucatori minori.

„Este posibil ca numarul total de spermatozoizi sa nu reflecte scaderile reale ale potentialului de fertilitate”, a spus el. „Calitatea spermei este cea care conteaza. Daca aveti sperma de calitate, exista o sansa buna, decenta sau chiar mare de a avea un copil, chiar daca aveti doar cativa  spermatozoizi la propriu”.

 

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Reducerea costurilor Volkswagen este necesara dupa „decenii de probleme structurale”, spune Oliver Blume, CEO-ul gigantului auto german

Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…

2 ore ago

Jamie Oliver: „A avut loc un mare jaf de branza”. Politistii londonezi au arestat un barbat pentru furtul a 22 de tone de branza

Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…

39 de minute ago

Ucraina a doborat toate dronele lansate sambata noapte de Rusia spre capitala Kiev. Acestea zburau la altitudini foarte mici pentru a nu fi detectate

Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…

O oră ago

Ciolacu si penalul Neacsu, vizita oficiala in Franta in plina campanie electorala. Cu cine se intalneste

Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizita de lucru in Republica Franceza, urmand ca luni…

O oră ago