Autoritatile de la Beijing au introdus un sistem de rating pentru versiunea chineza a TikTok, Douyin, care ii va penaliza pe utilizatorii care transmit continuturi considerate de cenzori ca incalcand un cod moral strict.
Masura face parte din seria de eforturi depuse de Beijing pentru a obtine controlul total asupra internetului. Sistemul de rating pe sase niveluri, numit oficial „puncte de sanatate” in China, a intrat in vigoare luna aceasta, dupa ce a fost testat timp de aproape jumatate de an.
In prima zi de implementare a sistemului, aproape 5.000 de persoane care au transmis live stream-uri s-au confruntat cu pedepse si cu restrictii de acces la anumite functii ale aplicatiei.
Sistemul este creat pentru a „trasa linii rosii si linii de fundal” pentru industria de streaming live in crestere rapida, a relatat agentia de stiri Xinhua, afiliata statului chinez, citata de
Deutsche Welle.
Douyin a lansat, de asemenea, un „mod pentru adolescenti” in 2021, care limiteaza la 40 de minute pe zi timpul pe care utilizatorii cu varsta sub 14 ani il pot petrece pe aplicatie.
Conform celor mai recente reguli, toti streamerii vor incepe cu un numar prestabilit de 100 de puncte. Celor considerati streameri de top sau profesionisti li se aloca 120 de puncte din start. Punctele vor fi scazute de la streamerii care comit „infractiuni grave”, care includ difuzarea de continut sau comportament care prezinta ceea ce cenzorii considera a fi vulgaritate sau promovarea unor „viziuni nesanatoase asupra relatiilor umane”.
Aluziile sexuale, pseudostiinta, promovarea unor „standarde de frumusete anormale” sau „incalcarea ordinii publice si a moralei” vor fi considerate infractiuni moderate. Streamerilor care incalca aceste reguli li se vor scadea punctele in functie de gravitatea presupusei infractiuni.Infractiunile considerate grave se vor scadea cu 4-8 puncte.
Sanctiunile vor fi impuse odata ce punctele unui streamer scad sub 70, pedepsele variind de la restrictionarea functiilor pana la interzicerea completa a streamingului odata ce numarul de puncte scade la zero.
Tai Yu-hui, profesor asociat de comunicare si tehnologie la Universitatea Nationala Yang-Ming Chiao-Tung din Taiwan, a tras un semnal de alarma cu privire la orientarile privind „opiniile nesanatoase asupra relatiilor” si „standardele de frumusete anormale”.
Profesorul Tai a declarat ca sistemul de rating face parte dintr-un plan mai amplu al liderului chinez Xi Jinping de a exercita controlul Partidului Comunist asupra spatiului digital. ”Intreaga politica si valorile de baza ale lui Xi Jinping este de a face ca partidul [comunist] sa reintre in viata de zi cu zi a oamenilor, influentandu-le ideologia si gandurile”, a declarat Tai.
Restrictiile impuse asupra Douyin, cea mai importanta platforma de streaming live din China, ar putea extinde si consolida si mai mult cenzura Beijingului asupra continutului online. In prezent, aplicatia are aproximativ 800 de milioane de utilizatori, cu un numar lunar de utilizatori activi care depaseste 600 de milioane.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…