„Va datoram recunostinta si respect zi de zi”. Iohannis, mesaj special adresat medicilor
Presedintele Klaus Iohannis, a sustinut marti o alocutiune cu prilejul ceremoniei de semnare a Acordului de Colaborare Bienala intre Organizatia Mondiala a Sanatatii – Biroul Regional pentru Europa si Ministerul Sanatatii din Romania.
Iohannis a avut un mesaj special pentru medici: „Va datoram recunostinta si respect zi de zi pentru efortul consecvent depus in mentinerea sanatatii noastre, a tuturor, si cu atat mai mult in aceste zile, cand aveti un rol critic si purtati pe umerii halatelor albe o presiune enorma!”.
Discursul integral:
Omenirea se confrunta astazi cu o situatie fara precedent, in fata careia suntem cu totii vulnerabili si care ne-a fortat sa ne adaptam rapid intreaga activitate. Marcam, asadar, Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an prin semnarea, intr-un format inedit, virtual, a unui nou Acord de Colaborare Bienala.
Continuam astfel cooperarea noastra si reafirmam parteneriatul solid pe care il avem.
Aceasta criza sanitara si umanitara prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar noua, romanilor, ca avem nevoie de o capacitate consolidata de prevenire si interventie in situatii de urgenta, de planuri si protocoale de reactie. Va invit pe toti cei responsabili ca, dupa ce vom depasi aceasta criza, sa valorificam continutul acordului semnat si sa regandim sistemul de sanatate romanesc si din perspectiva acestei nevoi.
Amenintarile de tipul COVID-19 nu tin cont de granitele fizice ale statelor, peste 200 de tari din intreaga lume fiind afectate de aceasta pandemie.
Ne confruntam cu o urgenta medicala globala, iar pentru limitarea raspandirii, fiecare tara trebuie sa adopte toate masurile necesare, in functie de evolutia numarului de cazuri, dar este nevoie si de cooperarea eficienta dintre state.
Organizatiile internationale din domeniul sanatatii au un rol esential in a eficientiza aceasta cooperare, in a oferi recomandari solide, in a disemina informatii si mesaje corecte, bazate pe dovezi stiintifice, de maxima utilitate pentru cetateni.
In ceea ce priveste situatia din Romania, autoritatile noastre au luat la timp masurile necesare pentru a preveni pe cat posibil raspandirea pandemiei.
Masurile restrictive de pana acum au fost luate gradual, in functie de etapa in care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului si in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale altor organizatii internationale.
Avem nevoie de actiune comuna, atat la nivel regional, in cadrul organizatiilor din care facem parte, dar si la nivel global, pentru combaterea acestei pandemii si pentru limitarea efectelor sociale si economice.
Cooperarea si solidaritatea internationala constituie raspunsul nostru comun in fata unei provocari de o asemenea amploare!
Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an este dedicata marcarii activitatii asistentelor medicale si a moaselor. Nu intamplator aduc in discutie acest aspect. In aceste momente de cumpana pentru noi toti, forta de munca din sanatate reprezinta prima linie a luptei impotriva raspandirii infectarii cu acest virus extrem de periculos. Autoritatile au datoria de a acorda atentie prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului individual de protectie.
Dragi medici si personal medical,
Va datoram recunostinta si respect zi de zi pentru efortul consecvent depus in mentinerea sanatatii noastre, a tuturor, si cu atat mai mult in aceste zile, cand aveti un rol critic si purtati pe umerii halatelor albe o presiune enorma!
Reiau in acest context apelul la responsabilitate si la respectarea cu strictete a masurilor impuse de autoritati.
Respectand normele de deplasare, dragi romani, de igiena si de distantare sociala ne protejam pe noi insine, pe cei dragi si ajutam cadrele medicale sa ofere asistenta celor care au reala nevoie de ingrijire!
Sacrificiile pe care le facem astazi ne aduc mai aproape de ziua in care viata noastra revine la normal!
Doar impreuna putem trece peste aceasta grea perioada!
Doar uniti vom reusi!