Va fi atacat Iranul de Statele Unite? CNN: Biden pregateste un raspuns „puternic” dupa moartea celor trei soldati americani la baza din Iordania
Raspunsul SUA la atacul cu drona din Iordania, care a ucis si ranit duminica membri ai armatei americane, va fi probabil mai puternic decat precedentele lovituri de retorsiune americane in Irak si Siria, au declarat oficiali de la Washington pentru CNN.
Presedintele Joe Biden se afla sub o presiune din ce in ce mai mare pentru a raspunde intr-un mod care sa opreasca definitiv aceste atacuri. Militantii sustinuti de Iran au vizat de peste 160 de ori, incepand din octombrie, facilitati militare americane din Irak si Siria, iar mai multi parlamentari republicani au cerut ca SUA sa loveasca direct in interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar.
Dar cea mai mare provocare acum pentru administratia Biden este cum sa raspunda la atacul cu drone – cel mai mortal atac asupra fortelor americane din regiune de la atentatul de la Abbey Gate, care a ucis 13 membri ai serviciilor americane in ultimele zile ale retragerii din Afganistan – fara a declansa un razboi regional.
In ultimele luni, SUA au efectuat mai multe lovituri vizand depozite de arme ale reprezentantilor iranieni in Irak si Siria. Pana in prezent, niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanti, ale caror 165 de atacuri au ranit peste 120 de membri ai serviciilor americane in intreaga regiune incepand din octombrie.
Generalul-locotenent in retragere Mark Hertling a declarat ca moartea militarilor americani „a depasit cu siguranta linia rosie a presedintelui”, iar atat oficialii, cat si analistii se asteapta la un raspuns mai ferm, care sa nu se limiteze neaparat la o singura tara sau la o singura zi. Dar oficialii au sugerat ca este putin probabil ca SUA sa loveasca in interiorul Iranului.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat ca mediul din Orientul Mijlociu este la fel de periculos cum a fost in regiune „cel putin din 1973 si, probabil, chiar inainte”.
Blinken a adaugat ca raspunsul SUA „ar putea fi pe mai multe niveluri, ar putea veni in etape si ar putea dura in timp”.
Administratia Biden ar putea decide sa loveasca din nou gruparile militante din Irak, Siria sau ambele tari si ar putea viza, de asemenea, conducerea militiilor regionale. In cel putin un caz, la inceputul lunii ianuarie, SUA a vizat un membru de rang inalt al Harakat al-Nujaba, controlata de Iran, care a atacat fortele americane. Un atac cibernetic ofensiv este o alta optiune, au precizat oficialii.
Un oficial american a declarat ca SUA sunt atente sa nu ofere prea multe detalii in ceea ce priveste originea dronei sau ce militanti au lansat-o, pentru a pastra un anumit element de surpriza atunci cand SUA raspund. Oficialii americani au spus doar ca grupul Kataib Hezbollah pare sa fi sprijinit atacul.
„Nu eliminam nimic din discutie”, a declarat un oficial american din domeniul apararii pentru CNN.
Cu toate acestea, lovirea Iranului este una dintre cele mai putin probabile optiuni in acest moment, au declarat oficialii. Oficialii lui Biden au declarat in repetate randuri luni ca SUA nu doresc sa intre in razboi cu Iranul, care ar fi rezultatul probabil al unui atac american in interiorul granitelor Iranului.
„Nu cautam un razboi cu Iranul. Nu cautam un conflict mai amplu in Orientul Mijlociu”, a declarat luni la CNN John Kirby, coordonatorul de comunicare strategica al Consiliului National de Securitate. „De fapt, fiecare actiune pe care a intreprins-o presedintele a fost conceputa pentru a de-escalada, pentru a incerca sa reduca tensiunile”.
Desi SUA considera Iranul responsabil in ultima instanta pentru atacuri, avand in vedere sprijinul financiar si militar acordat de Teheran grupurilor de atacatori, nu exista inca indicii ca Iranul a regizat in mod explicit atacul mortal de duminica sau ca a intentionat sa fie o escaladare deliberata impotriva SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN.
Guvernul iranian a negat, de asemenea, ca ar fi implicat.
„Este acelasi tip de atac pe care l-au mai facut de 163 de ori si la 164 au avut noroc”, a declarat un oficial american.
Atacul a avut multe dintre caracteristicile celor peste 160 de lovituri anterioare ale militantilor sustinuti de Iran, au declarat oficialii – singura diferenta fiind ca acesta a reusit sa loveasca cu succes un container de locuinte de la baza americana, numit Turnul 22, duminica dimineata devreme, cand membrii serviciului erau inca in paturile lor si au avut putin timp sa se evacueze.
De asemenea, drona a zburat la joasa inaltime, ceea ce i-ar fi permis sa evite apararea aeriana a bazei, si s-a apropiat de baza cam in acelasi timp cu o drona americana care se intorcea dintr-o misiune. Acest lucru a provocat probabil confuzie si ar fi putut intarzia raspunsul, au declarat oficialii.
„Stim ca aceste grupuri sunt sustinute de Iran, dar nu va pot spune mai multe in ceea ce priveste cine a dirijat-o”, a declarat Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presa al Pentagonului, in cadrul unei sedinte de informare de luni.
Cu toate acestea, daca SUA incearca sa de-escaladeze situatia prin lovituri de retorsiune proportionale si limitate, acest lucru ar putea fi perceput ca o slabiciune fata de Iran, a declarat Jon Alterman, directorul Programului pentru Orientul Mijlociu de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.
„Daca totul este deliberat si proportional, se creeaza un stimulent pentru ca oamenii sa mearga pana la linia rosie si sa se asigure ca stiu exact unde este acea linie rosie”, a declarat Alterman pentru CNN.
Iranul a petrecut ani de zile investind in proxy-urile sale regionale, de la Hezbollah in Liban la Houthi in Yemen si la grupurile militante din Irak si Siria. Teheranul a furnizat acestor proxy, cunoscuti informal sub numele de „axa rezistentei”, bani, arme, pregatire si provizii, in timp ce incearca sa isi extinda influenta in Orientul Mijlociu si sa preseze Statele Unite sa plece din regiune.
„In ultimele trei luni, Iranul a beneficiat profund de pe urma anilor sai de investitii in axa rezistentei”, a declarat Alterman. Teheranul a urmarit cum protestele anti-americane si anti-israeliene au cuprins tot Orientul Mijlociu dupa inceperea razboiului dintre Israel si Hamas. Iranul s-a apropiat din ce in ce mai mult de Rusia si China, iar oficialii irakieni au inceput recent sa ceara mai tare incetarea prezentei militare americane in tara.
Acestea sunt masuri victorioase pentru Iran.
„Fiecare mesaj pe care il vedeti vorbeste despre teama de escaladare din partea administratiei. Am reusit sa ne descurajam singuri aici”, a declarat un fost oficial militar de rang inalt care a urmarit indeaproape evolutiile din regiune.