analize

Va reusi BRICS sa „ucida” dolarul? Bloomberg: „Organizatorii BRICS i-au sfatuit pe participanti sa aiba la ei dolari sau euro, cardurile non-rusesti nu functioneaza”

Rusia incearca sa foloseasca grupul BRICS pentru a ocoli dolarul in comertul international. Totusi, aceste planuri sunt sortite sa ramana doar o fantezie, scrie Bloomberg.

Presedintele Vladimir Putin, care incearca din rasputeri sa loveasca in forta dolarului, a organizat saptamana trecuta summitul anual BRICS. In ciuda entuziasmului pentru de-dolarizare, organizatorii conferintei i-au sfatuit pe participanti sa ia cu ei bancnote verzi (sau euro) in orasul de pe Volga, deoarece cardurile Visa non-rusesti nu vor functiona”, precizeaza publicatia.

„Este greu de imaginat un exemplu mai bun pentru a arata cat de dificil este sa te desparti de moneda care a dominat sistemul financiar global dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial”, subliniaza autorii publicatiei.

Desi tarile BRICS reprezinta impreuna o parte semnificativa a economiei globale, infrastructura globala acordata dolarului este de natura sa garanteze dominatia monedei americane pentru cel putin cateva decenii, scrie Bloomberg.

Rusia si China incearca sa promoveze ideea de de-dolarizare a comertului mondial, dar nu exista mecanisme reale pentru a face acest lucru acum. Potrivit economistilor de la Bloomberg, Alex Isakov si Gerard DiPippo, tarile BRICS au trei optiuni pentru a depasi dolarul in platile transfrontaliere: comertul cu monede locale, cu noi monede digitale sau cu yuanul chinezesc. Si toate cele trei optiuni sunt extrem de dubioase.

„Platile in moneda locala sunt de obicei costisitoare din cauza lichiditatii scazute. Monedele digitale sunt prea volatile si, in general, nu au lichiditatea necesara pentru a gestiona fluxurile comerciale majore. Ramane yuanul, pe care China doreste sa il internationalizeze, dar nu vrea sa permita fluctuatia libera (a cursului sau de schimb). De asemenea, ramane nerezolvata intrebarea daca Beijingul va dori sa pompeze un numar nelimitat de yuani in afara economiei sale in caz de criza”, spun economistii.

Autorii Bloomberg sunt de parere ca Statele Unite, in perioade de criza, ajuta la furnizarea de dolari aliatilor sai pentru a le sustine sistemul financiar.

Pe de alta parte, China nu este capabila sa furnizeze nici macar Rusiei un numar suficient de yuani, spun autorii publicatiei. Aceasta idee nu a fost nici macar exprimata la summitul BRICS.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Lasconi enerveaza Antena 3: „Voiculescu trebuie sa dea banii inapoi, sunt foarte multi bani, trebuie statul sa-i recupereze”

Candidatul USR la Presedintie, Elena Lasconi, a declarat luni, intr-un interviu, ca este de acord…

O oră ago

Regimul Orban sustine din nou ca sprijina Romania, dar ataca UE: „Este in interesul national al Ungariei ca Romania sa adere la Schengen”

Aderarea Romaniei (cu frontierele terestre) la spatiul Schengen cat mai curand posibil este in interesul…

O oră ago