La scurt timp dupa ce Comisia Europeana a stabilit sa trimita inca 4.646 de imigranti in tara noastra, Romania insista ca nu poate sa primeasca decat 1.785. Pozitia Comisiei Europene este sustinuta puternic de Germania, care doreste cote obligatorii de primire a refugiatilor.
Cancelarul federal german Angela Merkel a cerut din nou, miercuri, o ‘repartizare coercitiva’ a refugiatilor intre toate tarile din UE si fara limita de numar, informeaza AFP.
Propunerile enuntate in paralel, in aceeasi zi, de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in fata parlamentarilor europeni constituie ‘un prim pas spre o repartizare echitabila’ in cadrul UE, a subliniat Merkel.
Juncker le-a cerut tarilor din UE sa repartizeze imediat 160.000 de refugiati. Romania ar urma sa preia 4.646 de persoane aflate in nevoie de protectie internationala (refugiati) aflate in Italia, Grecia si Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenta a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, releva un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii miercuri la Strasbourg. In total, Romania ar trebui sa primeasca 6.351 de refugiati.
‘Insa, in general, avem nevoie in Europa de un acord constrangator privind repartizarea coercitiva a refugiatilor, conform unor criterii echitabile, intre state membre’, intr-un mod durabil si fara o plafonare a numarului, a spus cancelarul federal german.
Potrivit cancelarului federal german, tarile membre ale UE ‘nu pot spune pur si simplu ca dincolo de aceasta (de prima cota) nu mai vrem sa ne ocupam si ca aceasta este treaba a doua sau trei tari, poate patru’.
Luni, Merkel a amenintat ca vor exista „consecinte” pentru statele care refuza sa accepte impartirea refugiatilor.
„Ce mi se pare inacceptabil, dupa parerea mea, este ca anumiti oameni spun ca aceasta situatie nu are legatura cu tara lor. Asta nu va functiona pe termen lung. Vor fi consecinte, chiar daca nu ne dorim asta”, a spus Merkel.
Prezent alaturi de Merkel, vicecancelarul Sigmar Gabriel a adaugat ca daca tarile din Europa de Est continua sa se opuna impartirii corecte a imigrantilor, regimul frontierelor deschise, cunoscut ca Schengen, va fi in pericol.
„Va fi o lovitura politica dramatica pentru Europa, dar si o lovitura economica grea, pentru tarile care spun acum ca nu vor sa ajute”, a mentionat Gabriel.
Romania, in schimb, refuza sa accepte cote obligatorii si un numar mai mare de 1.785 de refugiati. „Deci, 1785. Atatia refugiati vor veni maxim in Romania, fiindca atatea locuri sunt disponibile. Mai mult, nu!”, spunea Iohannis in urma cu doua zile.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…