Guvernul Italiei a decis ca vaccinarea sa devina obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani dupa ce miercuri au fost raportate aproape 190.000 de cazuri, anunta Politico.
Guvernul a decis ca persoanele care fac parte din forta de munca si care au peste 50 de ani trebuie sa prezinte un permis de sanatate care sa dovedeasca faptul ca au fost vaccinati sau ca s-au vindecat recent de COVID-19, in caz contrar risca sa fie suspendati de la locul de munca incepand cu jumatatea lunii februarie. Anterior, cei nevaccinati puteau merge la serviciu doar daca faceau un test negativ la fiecare doua zile. Cei de peste 50 de ani care nu lucreaza vor trebui fie sa se vaccineze, fie sa se confrunte cu sanctiuni.
Noile reglementari, unele dintre cele mai stricte din Europa, au fost convenite dupa ce miercuri a fost raportat un numar record de aproape 190.000 de cazuri, iar decesele au atins cele mai ridicate niveluri din primavara anului 2020.
Campania de vaccinare din Italia a fost relativ reusita, cu 78% din populatie vaccinata, mai mult decat media UE.
Dar prioritatea guvernului de la Roma este de a proteja redresarea economica prin evitarea blocajelor si de a proteja sistemul de sanatate de a fi coplesit. Sapte la suta dintre persoanele de peste 50 de ani nu sunt vaccinate in Italia, dar in unele zone acest numar ajunge la 11 la suta. Odata cu cresterea numarului de Omicron, internarile in spitale au crescut cu 25 la suta intr-o saptamana. Aproximativ 25-30 la suta din paturile de spital obisnuite sunt ocupate de pacientii COVID-19 in regiunile cele mai afectate din Sicilia si Calabria.
In timpul unei reuniuni care a durat mai mult de trei ore, premierul Mario Draghi le-a spus ministrilor sai: „Masurile de astazi sunt menite sa pastreze sistemul de sanatate si, in acelasi timp, sa mentina deschise scolile si intreprinderile. Vrem sa incetinim curba infectiilor si sa-i impingem pe italienii care nu s-au vaccinat inca sa o faca”.
Guvernul vizeaza persoanele de peste 50 de ani, deoarece acestea sunt unele dintre „cele mai expuse riscului de spitalizare, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor si pentru a salva vieti”, a spus el.
Democratii de stanga au fost in favoarea vaccinarii obligatorii pentru toti adultii, dar s-a ajuns la un compromis cu partenerii de coalitie care aveau rezerve. Masurile care impun vaccinarea pentru a avea acces la servicii esentiale, precum bancile, consiliile locale si oficiile postale, au fost diluate dupa o opozitie puternica din partea Ligii de extrema dreapta, si va fi necesara doar dovada unui test negativ.
Italia urmeaza exemplul Greciei, care a aprobat in noiembrie obligativitatea vaccinarii pentru persoanele de peste 60 de ani, in timp ce Austria a declarat ca va introduce amenzi pentru cei nevaccinati incepand cu luna februarie.
Ziua internationala impotriva violentei si a bullying-ului in scoli, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcata pe…
Liderul AUR George Simion a oferit o prima reactie dupa ce pagina oficiala a partidului…
Fostul consilier al lui Trump si infractor condamnat Steve Bannon a lansat ideea ca Marjorie…
Australia va fixa varsta minima de acces la retelele de socializare la 16 ani, a…
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca…
Procurorii DIICOT Timisoara au retinut 14 tineri, cu varste intre 19 si 35 de ani,…