Val de caldura in Europa, Sardinia va fi epicentrul: Nu se intrevede nicio imbunatatire pentru sudul Europei, vor fi depasite din nou recorduri de temperatura

externe

recolte compromise, seceta, Romania

Sudul Europei va continua sa fie sufocat saptamana viitoare, in conditiile in care valul de caldura intensa nu da semne de atenuare, potrivit BBC.

Italia, Spania si Grecia se confrunta deja de cateva zile cu temperaturi ridicate.

Ministerul italian al Sanatatii a emis o alerta rosie pentru 16 orase, printre care Roma, Bologna si Florenta, pentru weekend.

Se asteapta ca valul de caldura sa continue pana saptamana viitoare, cu 48C posibil in Sardinia, potrivit presei italiene.

O astfel de temperatura ar fi, totusi, departe de recordul european de 48,8C – care a fost inregistrat in Sicilia in august 2021.

Serviciul meteorologic italian a declarat ca Sardinia se va afla in „epicentrul” valului de caldura de saptamana viitoare – pe care meteorologii l-au numit Charon, dupa numele barcagiului care livra sufletele in lumea subterana in mitologia greaca.

„Temperaturile vor atinge un varf intre 19 si 23 iulie – nu numai in Italia, ci si in Grecia, Turcia si Balcani. Mai multe recorduri locale de caldura in aceste zone ar putea fi depasite in acele zile”, a declarat pentru BBC meteorologul italian si expert in clima Giulio Betti.

Guvernul italian a recomandat tuturor celor care se afla in zonele vizate de alertele rosii de sambata sa evite lumina directa a soarelui intre orele 11:00 si 18:00 si sa aiba grija in special de persoanele in varsta sau vulnerabile.

La Roma, ghidul turistic Felicity Hinton, in varsta de 59 de ani, a declarat pentru BBC ca temperaturile ridicate, combinate cu aglomeratia, au facut ca circulatia prin oras sa fie „un cosmar”.

„Intotdeauna este cald la Roma, dar in aceasta perioada a fost constant mai mult decat in mod normal”, a spus ea.

„Eu si prietenii mei ghizi turistici suntem extrem de stresati. Oamenii au lesinat in timpul tururilor si sunt ambulante peste tot afara”.

Elena, 62 de ani, rezidenta a Romei, a declarat pentru BBC ca a observat o „schimbare accentuata” a temperaturilor de vara incepand cu anul 2003, iar de atunci acestea au crescut exponential.

Intre timp, Grecia a atins temperaturi de 40C sau mai mult in ultimele zile. Acropola din Atena – cea mai populara atractie turistica a tarii – a fost inchisa in cele mai fierbinti ore de vineri si sambata pentru a proteja vizitatorii.

In Insulele Canare din Spania, un incendiu de padure izbucnit sambata dimineata in La Palma a fortat evacuarea a cel putin 4.000 de persoane si a distrus pana in prezent 4.500 de hectare de teren. Fernando Clavijo, presedintele guvernului regional al Insulelor Canare, a declarat ca cel putin 12 case au fost distruse si a atribuit raspandirea rapida a incendiului „vantului, conditiilor climatice, precum si valului de caldura pe care il traim”.

Ce efecte au valurile de caldura asupra organismului?

Perioadele de caldura intensa fac parte din tiparele meteorologice naturale, dar la nivel global acestea devin mai frecvente, mai intense si dureaza mai mult din cauza incalzirii globale. „Valurile de caldura cresc in fiecare an ca numar si intensitate… si sunt printre cele mai tangibile, evidente, documentate si clar observabile semne ale schimbarilor climatice”, a declarat Betti.

„Verile europene au devenit mult, mult mai fierbinti in ultimii ani… Ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este faptul ca verile fara valuri de caldura intense si prelungite pur si simplu nu mai exista. Verile ‘normale’ au devenit o raritate”.

Luna trecuta a fost cea mai calduroasa luna iunie inregistrata vreodata, potrivit serviciului de monitorizare a climei Copernicus al UE.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: