Val de expulzari ale agentilor rusi din Europa. Olanda expulzeaza 17 diplomati rusi, Belgia inca 21 de diplomati
Olanda a anuntat marti ca expulzeaza 17 diplomati rusi, afirmand ca acestia ar fi de fapt ofiteri de informatii.
UPDATE Si Irlanda a anuntat marti expulzarea a patru diplomati rusi, din cauza unor activitati ale acestora care ”nu corespund standardelor internationale ale comportamentului diplomatic”.
Olanda a invocat o amenintare la adresa securitatii nationale.
De asemenea, si Belgia a expulzat 21 de diplomati rusi, a anuntat Nexta.
🇧🇪#Belgium expels 21 #Russian diplomats.
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022
Atacurile fortelor ruse asupra orasului Mariupol constituie o ‘crima impotriva umanitatii’, a denuntat marti presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, intr-un moment in care o noua runda de negocieri intre Rusia si Ucraina avea loc la Istanbul, relateaza AFP.
‘Ceea ce fac trupele ruse la Mariupol reprezinta o crima impotriva umanitatii, ceva ce se deruleaza in direct sub ochii planetei’, a declarat Zelenski intr-o interventie in format de videoconferinta in parlamentul danez, acuzand Moscova de bombardarea deliberata a locurilor unde se adaposteau civili in orasul asediat din sud-estul Ucrainei.
‘Ei chiar arunca in aer adaposturi, desi stiau foarte bine ca acolo se ascund civili, femei, copii, batrani’, a afirmat presedintele ucrainean in fata premierului si a deputatilor din aceasta tara scandinava.
O racheta ruseasca a lovit marti dimineata cladirea administratiei regionale din Mykolaiv (Nikolaev), in apropiere de Odesa.
‘Din cate stim acum, sapte persoane au fost ucise, iar alte 22 ranite, in timp ce oamenii mai cauta inca sub daramaturi’ potentiali supravietuitori, a afirmat Zelenski.
‘Nu erau obiective militare la Mykolaiv, locuitorii acestui oras nu prezinta nicio amenintare pentru Rusia. Dar chiar si asa, la fel ca toti ucrainenii, si ei au devenit tinta trupelor ruse’, a denuntat liderul de la Kiev.
Presedintele Ucrainei a cerut Europei si Danemarcei sa-si apere valorile in fata Rusiei.
‘Ce se poate spune despre protectia drepturilor omului si libertatii pe continentul european, cand nu este nicio crima impotriva umanitatii care sa nu fi fost comisa de ocupanti?’, a intrebat el retoric, acuzand in special fortele ruse pentru comiterea de violuri.
Curtea Penala Internationala (CPI), cu sediul la Haga, a deschis la 3 martie o ancheta privind acuzatiile de crime de razboi in Ucraina.
Zelenski, care s-a exprimat in fata a zece parlamente occidentale, urmeaza sa aiba o interventie miercuri, la ora locala 14:00 (12:00 GMT), in legislativului norvegian.