Vanatorul de plagiate si impostura politicienilor romani – O publicatie internationala de renume scrie despre „Fabrica de doctorate”
Presa internationala scrie despre lupta pe care o duce jurnalista Emilia Sercan impotriva oficialilor care-si plagiaza fara rusine tezele. Multe cadre universitare sunt foarte mandre de doctoratele lor si vor apara orice minimizeaza valoarea muncii lor. Dar Emilia Sercan a mers mai departe decat majoritatea, noteaza Times Higher Education.
Jurnalista de investigatii cu 20 de ani de experienta si profesoara de jurnalism la Universitatea din Bucuresti, ea si-a pus „intreaga viata personala si profesionala in asteptare” pentru doctoratul sau.
Dupa aproximativ doi ani de cand si-a terminat teza, dr. Sercan s-a interesat in special de faptul ca Gabriel Oprea, care era atunci viceprim-ministru al Romaniei, a fost delegat ca premier, in timp ce prim-ministrul de atunci suferea o interventie chirurgicala.
Stia ca Oprea are doctor in drept si a fost coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii din Romania – pozitii care i s-au parut ciudate lui Sercan. Vocabularul si gramatica lui i-au sugerat ca „acest om nu putea avea un doctorat intr-un mod corect si cinstit”.
Ancheta care a urmat a scos la iveala dovezi de plagiat in doctoratul lui Oprea, precum si un sir de noua doctorate presupuse a fi plagiate, pe care le-a coordonat Oprea. Detectarea fraudei a fost la fel de simpla ca inserarea fragmentelor din teze in Google, spune jurnalista.
Ea a scris o carte – ”Fabrica de doctorate” – despre texele plagiate in randul demnitarilor de rang inalt din Romania. Cartea a fost publicata la finele lunii mai. Politicienii au cautat sa obtina usor doctorate pentru beneficii salariale sau pentru a sari peste examenele necesare pentru a deveni generali, concluzioneaza Sercan.
Jurnalista povesteste ca au fost mai multe incercari de intimidare inainte de publicarea cartii. Mesaje anonime au fost trimise la telefon, spunand ca ar putea sa-si piarda pozitia la Universitatea din Bucuresti. Au fost facute incercari de hacking impotriva adreselor sale private de e-mail si Facebook. Sercan crede, de asemenea, ca o „sursa”, care incearca sa-i hraneasca informatiile despre plagiat, a incercat sa o pacaleasca in manipularea ilegala a documentelor clasificate.
Plagiatul a devenit o problema in Romania din 2012, cand un scandal urias l-a avut in prim-plan pe premierul de la acel moment, Victor Ponta. Revista Nature a afirmat ca el a copiat parti din doctoratul sau de drept. Un comitet academic de la Universitatea din Bucuresti l-a gasit vinovat de plagiat, iar doi ani mai tarziu el a renuntat la titlu.
In ceea ce-l priveste pe Oprea, anul trecut, Consiliul National pentru Certificarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din Romania a considerat ca teza sa de doctorat a fost plagiata si a recomandat retragerea acesteia. Oprea, care nu a raspuns la cererile de comentarii de la Times Higher Education, a declarat pe pagina sa de Facebook, la acel moment, ca este victima unui „linsaj media”.
Totusi, Sercan este dezamagita de faptul ca acuzatiile ei nu au primit mai multa atentie din partea mass-mediei din Romania. De asemenea, a devenit mai greu pentru jurnalisti sa analizeze doctoratele, a spus ea. Daca inainte de dezvaluirile sale, putea merge in biblioteca nationala si putea citi orice teza, acum trebuie sa depuna o cerere pentru a le vedea.
Ironic, cu doua zile inainte ca Sercan sa-si publice cartea, a fost acuzata in publicatia Turnul Sfatului ca a plagiat in lucrarea de licenta intitulata „Reglementari nationale si internationale cu privire la libertatea de exprimare”. „Acuzatia este falsa si ceea ce au prezentat nu este teza mea de doctorat”, a spus Sercan. „Presupunerea mea este ca teza mea a fost schimbata”, mentioneaza jurnalista.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.