Autoritatile georgiene investigheaza vandalizarea unei icoane instalate recent in catedrala principala din Tbilisi, care il infatiseaza si pe Iosif Stalin, un caz care a scos la iveala diviziuni profunde in Georgia cu privire la mostenirea fostului dictator sovietic in patria sa, transmite Reuters.
O persoana necunoscuta a aruncat, marti, vopsea pe icoana care a fost expusa acum cateva luni in Catedrala Sfintei Treimi din Tbilisi, a informat agentia de presa georgiana Interpress. Imaginile de pe retelele de socializare au aratat icoana manjita cu vopsea albastra.
Un panou lateral al icoanei include o reprezentare a lui Stalin, nascut in Georgia, un ateu declarat care a reprimat violent religia in Uniunea Sovietica, fiind binecuvantat de Sfanta Matrona din Moscova, un sfant ortodox rus, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Ministerul georgian de Interne a lansat o ancheta cu privire la incident, a spus Interpress, fara a oferi mai multe detalii. Icoana a fost curatata de atunci, iar catedrala a fost pusa sub paza politiei.
Un partid nationalist georgian numit Alianta Patriotilor, care si-a exprimat, de asemenea, opinii pro-ruse, a declarat ca a daruit icoana catedralei. Presedintele Vladimir Putin a incercat in ultimii ani sa-l reabiliteze pe Stalin in Rusia, ca parte a eforturilor de a intari mandria nationala.
Un fost membru al parlamentului Georgiei, Giorgi Kandelaki, a atras pentru prima data atentia publicului saptamana trecuta asupra prezentei icoanei in catedrala, condamnand-o drept o miscare motivata politic pentru a spori reputatia lui Stalin.
„Sunt suparat pentru ca ideea acestei icoane este sa-l glorifice pe Stalin si sa-l prezinte intr-o lumina pozitiva. Unul dintre cei mai mari ucigasi in masa din istorie, creatorul regimului totalitar sovietic”, a declarat Kandelaki.
Stalin s-a nascut ca Josef Dzugashvili in 1878, in orasul georgian Gori, unde un muzeu care ii comemoreaza viata si opera continua sa atraga un flux constant de turisti, desi o statuie a dictatorului din piata orasului a fost indepartata in 2010.
Dupa ce si-a consolidat puterea dupa moartea in 1924 a liderului bolsevic Vladimir Lenin, Stalin a condus Uniunea Sovietica cu o mana de fier pana la moartea sa in 1953.
In timp ce sustinatorii lui Stalin, atat din Rusia, cat si din Georgia, il saluta drept omul care a invins nazismul in Al Doilea Razboi Mondial, detractorii sai vad un dictator insetat de sange care a trimis milioane de oameni in lagarele de munca din Gulag si a condus Marea Teroare din 1936-1938 in care istoricii spun ca au murit pana la 1,2 milioane de oameni.
Fostul deputat Kandelaki, care lucreaza acum la Laboratorul de cercetare al trecutului sovietic din Tbilisi, un think-tank, a spus ca unii georgieni, si nu doar batrani nostalgici ai vremurilor sovietice, credeau ca Stalin a fost in secret crestin si a incercat sa pastreze cultura antica, desi a supravegheat persecutarea sistematica a religiei.
„La treizeci de ani dupa ce Georgia si-a recastigat independenta (de Moscova), societatea georgiana nu si-a reglat conturile cu acest individ”, a spus Kandelaki.
Un sondaj din 2021 al Centrului de Informare pentru Cercetare din Caucaz a aratat ca majoritatea georgienilor credeau atat ca Stalin este un tiran responsabil pentru milioane de morti, cat si un lider puternic care a adus prosperitate Uniunii Sovietice. Aproape jumatate dintre respondenti au spus ca patriotii georgieni ar trebui sa fie mandri de Stalin.
In Germania s-a dat unda verde pentru planurile ministrului federal al apararii, Boris Pistorius, privind…
In discursul sau de victorie de miercuri dimineata, presedintele ales al SUA, Donald Trump, a…
Organismul israelian care supravegheaza problemele civile in Teritoriile Palestiniene Ocupate (COGAT) si OMS au anuntat…
Ambasadorul Australiei in Statele Unite, Kevin Rudd, a sters o serie de mesaje virulente impotriva…
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Partidul liberal german FDP a anuntat miercuri seara ca toti ministrii sai vor parasi guvernul…