Vara anului 2024 a fost cea mai calda din istorie, anunta serviciul UE de monitorizare a climei. Seceta grava in insulele italiene Sicilia si Sardinia

externe

seceta

Lumea iese din cea mai calda vara, din emisfera nordica, de la inceputul inregistrarilor, a anuntat vineri serviciul de monitorizare a schimbarilor climatice al Uniunii Europene, pe masura ce incalzirea globala continua sa se intensifice, relateaza Euractiv.

Caldura exceptionala creste probabilitatea ca 2024 sa depaseasca 2023 ca fiind cel mai cald an inregistrat. „In ultimele trei luni ale anului 2024, globul a cunoscut cele mai fierbinti iunie si august, cea mai fierbinte zi inregistrata si cea mai fierbinte vara boreala inregistrata”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

Daca tarile nu isi reduc urgent emisiile de incalzire a planetei, vremea extrema „va deveni doar mai intensa”, a spus ea. Emisiile de gaze cu efect de sera de la arderea combustibililor fosili sunt principala cauza a schimbarilor climatice.

Clima schimbata a planetei a continuat sa alimenteze dezastre in aceasta vara. In Sudan, inundatiile cauzate de ploile abundente de luna trecuta au afectat peste 300.000 de oameni si au adus holera in tara devastata de razboi.

In alta parte, oamenii de stiinta au confirmat ca schimbarile climatice au provovat o seceta grava in insulele italiene Sicilia si Sardinia si au intensificat taifunul Gaemi, care a strabatut Filipine, Taiwan si China in iulie, lasand peste 100 de morti.

Schimbarile climatice cauzate de om si fenomenul meteorologic natural El Nino, care incalzeste apele de suprafata din estul Oceanului Pacific, au impins impreuna temperaturile la maxime record la inceputul anului.

Institutul Copernicus a anuntat ca temperaturile sub medie din Pacificul ecuatorial luna trecuta au indicat o trecere la La Nina, care este omologul mai rece al lui El Nino.

Dar asta nu a impiedicat temperaturile globale neobisnuit de ridicate la suprafata marii la nivel mondial, cu temperaturi medii in august mai calde decat in ​​aceeasi luna a oricarui alt an, cu exceptia anului 2023.

Setul de date al C3S dateaza din 1940, pe care oamenii de stiinta l-au verificat cu alte date pentru a confirma ca vara aceasta a fost cea mai fierbinte din perioada preindustriala din 1850.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: