Variola maimutei, care face ravagii in Africa, declarata de OMS urgenta globala de sanatate

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat miercuri focarul de variola maimutei care a izbucnit in Africa o urgenta globala de sanatate. OMS si-a convocat comitetul de urgenta pe fondul ingrijorarii ca o tulpina mai mortala a virusului, clada Ib, a ajuns in patru provincii din Africa, neafectate anterior. Aceasta tulpina fusese limitata anterior in Republica Democratica Congo, potrivit CNN.

Expertii independenti din cadrul comitetului s-au intalnit miercuri pentru a-l sfatui pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea focarului. Dupa aceasta consultare, Ghebreyesus a declarat o urgenta de sanatate publica de interes international – cel mai inalt nivel de alarma conform legislatiei internationale in domeniul sanatatii.

Cunoscut si sub numele de PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezinta un risc pentru sanatatea publica pentru alte tari prin raspandirea internationala a bolii. Aceste focare pot necesita un raspuns international coordonat, potrivit organizatiei.

Centrele Africane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au declarat focarul o urgenta de sanatate publica a securitatii continentale cu o zi inainte – prima astfel de declaratie a agentiei de la inceputul sau in 2017.

De la inceputul acestui an, au fost raportate peste 17.000 de cazuri si peste 500 de decese in 13 tari din Africa, potrivit Centrului African pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, care clasifica focarul drept „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare numar de cazuri – peste 14.000 – este in Congo, care a raportat 96% din cazurile confirmate luna aceasta.

Mpox, cunoscuta ca variola maimutei, este o boala virala care se poate raspandi cu usurinta intre oameni si de la animalele infectate. Se poate raspandi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sarutul sau sexul, precum si prin materiale contaminate precum cearsafuri, imbracaminte si ace, potrivit OMS. Simptomele includ febra, o eruptie cutanata dureroasa, dureri de cap, dureri musculare si de spate, energie scazuta si ganglioni limfatici mariti.

Timp de zeci de ani, boala a fost limitata in mare parte in Africa Centrala si de Vest, dar a inceput sa se raspandeasca si in Europa si America de Nord in 2022. OMS a declarat anterior raspandirea mpox o urgenta de sanatate globala in iulie 2022 si a pus capat acesteia in mai 2023.

Mpox este caracterizata de doua clade genetice, I si II. O clada este o grupare larga de virusi care a evoluat de-a lungul deceniilor si este un grup genetic si clinic distinct. Clada Ib este mai transmisibila si provoaca boli mai grave.
Oficialii OMS au spus anterior ca virusul ar putea fi izolat „destul de simplu, daca facem lucrurile potrivite la momentul potrivit”. Ei solicita in continuare cooperarea internationala in finantarea si organizarea eforturilor de a inlatura focarul.

Organizatia a semnat deja procesul de listare a utilizarii in situatii de urgenta pentru ambele vaccinuri antipox si a dezvoltat un plan regional de raspuns care necesita 15 milioane de dolari, cu 1,45 milioane de dolari deja eliberati din Fondul de urgenta al OMS pentru situatii de urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: