Presedintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care prevede reducerea varstei de mobilizare pentru serviciul de lupta de la 27 la 25 de ani, o masura care ar trebui sa ajute Ucraina sa genereze mai multa putere de lupta in razboiul sau cu Rusia, relateaza The Guardian.
Masura extinde numarul de civili pe care armata ii poate mobiliza in randurile sale pentru a lupta. Legea martiala este in vigoare de cand Rusia a lansat invazia in februarie 2022.
Proiectul de lege se afla pe masa lui Zelenski de cand a fost aprobat de legislatori in mai 2023 si nu a fost imediat clar ce l-a determinat sa il semneze abia acum.
Zelenski a semnat separat un al doilea proiect de lege care le cere barbatilor care au primit scutiri militare pe motive de handicap sa se supuna unei alte evaluari medicale.
Un al treilea proiect de lege pe care l-a semnat vizeaza crearea unei baze de date online cu persoanele eligibile pentru serviciul militar. Proiectele de lege ar putea ajuta armata sa recruteze mai multi luptatori.
Trupele ucrainene se confrunta cu provocari pe campul de lupta, in conditiile in care, de luni de zile, o lipsa de munitie si finantarea vitala din partea SUA au fost blocate de republicani in Congres, iar Uniunea Europeana nu a reusit sa livreze la timp munitia promisa.
Semnarea legislatiei privind varsta de mobilizare nu a fost anuntata imediat de biroul presedintelui. Parlamentul a actualizat pur si simplu starea pentru proiectul de lege pe site-ul sau web: „returnat cu semnatura presedintelui Ucrainei”.
Zelenski a declarat la sfarsitul anului trecut ca va semna proiectul de lege doar daca i se va oferi un argument suficient de puternic al necesitatii de a face acest lucru.
De atunci, Ucraina a schimbat seful fortelor armate, iar noul sef, Oleksandr Sirski, a declarat saptamana trecuta ca cifra nu mai este actuala si ca a fost „redusa semnificativ” dupa o revizuire a resurselor.
Zelenski a avertizat ca Rusia ar putea planui o alta ofensiva in lunile urmatoare, iar trupele Kievului si-au intensificat eforturile pentru a construi fortificatii defensive puternice de-a lungul liniei de front.
Dupa ce socul initial al invaziei a disparut de mult, Ucraina s-a confruntat cu o reducere semnificativa a fluxului de luptatori voluntari si au fost raportate numeroase cazuri de evitare a recrutarii.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…