Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

externe

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele care plang si crucifixele care picura sange, potrivit Reuters.

Intr-un document care inlocuieste regulile intocmite in 1978, biroul doctrinar al Vaticanului (DDF) a spus ca episcopii nu mai pot actiona independent atunci cand se confrunta cu rapoarte despre astfel de fenomene si ca trebuie sa il consulte inainte de a investiga.

De asemenea, le-a luat episcopilor puterea de a recunoaste natura „supranaturala” a aparitiilor si a altor evenimente pretins divine, lasand in sarcina Papei si birourilor centrale ale Vaticanului sa decida.

Papa Francisc a parut sceptic in trecut cu privire la astfel de evenimente, spunand televiziunii italiene RAI anul trecut ca aparitiile Fecioarei Maria „nu sunt intotdeauna reale” si ca ii place sa o vada ca „aratand spre Isus”, mai degraba decat atragand atentia asupra ei insasi.

Incidentele semnalate de credinciosi, inclusiv aparitia „stigmatelor”, sau ranilor in aceleasi locuri ca Isus, pe mainile si picioarele oamenilor sfinti, au devenit frecvent baza unor sanctuare si pelerinaje.

Seful DDF, cardinalul Victor Manuel Fernandez, a declarat reporterilor ca aceste tipuri de evenimente ar trebui evaluate cu foarte multa prudenta, deoarece pot fi frauduloase si exploatate pentru „profit, putere, faima, recunoastere sociala sau alt interes personal”.

Documentul DDF spunea ca, de regula, episcopii ar trebui sa emita in mod normal un „nihil obstat” – in esenta un acord de inchinare care lasa deschisa problema daca fenomenul ar putea fi recunoscut oficial de Vatican ca „supranatural”.

O astfel de recunoastere este, totusi, „exceptionala”, a spus Fernandez.

Episcopii pot ajunge la alte cinci concluzii cu privire la presupusele evenimente supranaturale, a spus DDF, inclusiv respingerea lor oficiala sau masurile de interzicere sau limitare a venerarii unor fenomene controversate sau in mod evident false.

Documentul de vineri a mentionat, ca exemplu de confuzie din trecut, presupusele aparitii supranaturale ale Fecioarei Maria la Amsterdam in anii 1940 si 1950, care au fost in cele din urma declarate invalide in 2020, dupa mai multe verdicte contradictorii.

„A fost nevoie de aproximativ 70 de ani chinuitori pentru a incheia intreaga problema”, a spus DDF.Normele DDF au mentionat ca multe locuri de pelerinaj au fost legate de pretinse evenimente supranaturale care nu au fost autentificate de Vatican, dar au adaugat ca acest lucru nu pune probleme serioase pentru credinta.

Desi nu este mentionat in documentul de vineri, un exemplu este sanctuarul  din Medjugorje, Bosnia, unde au fost raportate aparitii repetate ale Fecioarei Maria din 1981 si despre care se afla in curs de ancheta a Vaticanului.

Proliferarea presupuselor fenomene religioase, unele in mod evident false, a fost unul dintre factorii din spatele divizarii crestinismului si aparitiei protestantismului in Europa in secolul al XVI-lea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: