Vaticanul, ingrijorat de AI. Papa Francisc va avea avea un discurs la summitul G7 referitor la inteligenta artificiala „etica”
Papa Francisc se va adresa vineri liderilor G7 cu privire la inteligenta artificiala, o aparitie fara precedent care reflecta interesul tot mai mare al Vaticanului fata de noua tehnologie, riscurile si beneficiile acesteia, relateaza France24.
Francisc, in varsta de 87 de ani, va deveni primul sef al Bisericii Catolice care se va adresa unui summit G7. El va vorbi in fata unei audiente care ii include pe presedintele american Joe Biden si pe cel francez Emmanuel Macron.
Liderul unei institutii vechi de 2.000 de ani nu este poate cel mai evident candidat pentru a face o prezentare despre tehnologia de ultima ora, insa suveranul pontif considera ca inteligenta artificiala este o provocare cheie pentru umanitate. „Biserica se uita intotdeauna la oameni ca fiind centrul misiunii sale”, a declarat Paolo Benanti, profesor universitar franciscan si membru al organismului consultativ al ONU privind IA, care il consiliaza direct pe papa.
„Din aceasta perspectiva, este clar ca IA care intereseaza Biserica nu este instrumentul tehnic, ci modul in care instrumentul poate avea un impact asupra vietii omului”, a declarat el pentru AFP.
IA a fost tema Zilei Mondiale a Pacii a Bisericii de la 1 ianuarie, pentru care suveranul pontif a publicat un document de sase pagini.
In acesta, el a salutat progresele din stiinta si tehnologie care au redus suferinta umana – iar Benanti a spus ca IA ar putea actiona ca un „multiplicator”, stimuland totul, de la cercetarea medicala la bunastarea economica si sociala.
Insa papa a avertizat, de asemenea, in legatura cu riscurile, inclusiv dezinformarea si interferenta in alegeri, precum si cu faptul ca accesul inegal ar putea creste inegalitatile sociale si economice.
Francisc – care a fost el insusi subiectul mai multor imagini generate de inteligenta artificiala, inclusiv o imagine virala care il arata purtand o uriasa haina alba cu puf si un crucifix mare – a facut apel la un tratat international pentru a reglementa dezvoltarea si utilizarea inteligentei artificiale.
Uniunea Europeana – care participa la reuniunile la nivel inalt ale G7 ca al optulea membru neoficial – a aprobat la inceputul acestui an primele norme cuprinzatoare din lume pentru a reglementa IA.
La nivel global, liderii G7 au anuntat anul trecut, in Japonia, infiintarea unui grup de lucru privind utilizarea „responsabila” a inteligentei artificiale, care va aborda probleme de la drepturile de autor la dezinformare.
Potrivit unei surse guvernamentale, tara gazda, Italia, a facut din IA un subiect-cheie al summitului din acest an, care se va concentra pe o „abordare centrata pe om”, in special pe impactul potential al acesteia asupra locurilor de munca.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat in aprilie ca prezenta papei va „contribui in mod decisiv la definirea unui cadru de reglementare, etic si cultural”.