Venetia asteapta decizia UNESCO. Pentru prima oara, numarul de paturi in unitatile de cazare a depasit numarul rezidentilor

externe

venetia, laguna

Numarul de paturi in unitatile de cazare pe insula principala a Venetiei a depasit pentru prima data numarul rezidentilor, pe masura ce se profileaza o decizie Unesco privind viitorul orasului pe lista patrimoniului mondial, potrivit The Guardian.

Acum exista 49.693 de paturi in hoteluri si case de vacanta inchiriate, fata de 49.304 de locuitori.

Odinioara inima unei republici maritime puternice, insula principala a Venetiei a pierdut peste 120.000 de locuitori de la inceputul anilor 1950, alungati de nenumarate probleme, dar in principal din cauza turismul de masa, care a facut ca populatia orasului sa  scada in comparatie cu miile de vizitatori care ii aglomereaza pietele, podurile si aleile inguste in fiecare zi.

Venessia.com, un grup activist care de multi ani militeaza pentru conservarea patrimoniului Venetiei, urmareste nivelul populatiei din centrul istoric, afisand cifra in scadere pe un ecran electronic in vitrina farmaciei Morelli inca din 2008.

Numarul de locuitori a scazut sub 50.000 pentru prima data vara trecuta.

„Ne simtim ca niste straini in propria noastra casa, pentru ca atunci cand mergem pe strazi suntem in minoritate”, a spus Matteo Secchi, care conduce Venessia.com. „Din cand in cand vezi un venetian si ii saluti de departe, dar in afara de asta esti inconjurat de turisti.”

In aprilie, Ocio, un grup de rezidenti axat pe problemele locative din Venetia, a plasat un ecran digital in vitrina librariei Marco Polo pentru a afisa numarul tot mai mare de paturi disponibile pentru turisti in oras.

„Nu ne-am imaginat niciodata ca in cateva luni numarul de pe ecran il va depasi pe cel al rezidentilor”, a spus asociatia intr-un comunicat pe site-ul sau.

O recomandare din partea agentiei culturale a ONU de a adauga Venetia pe lista patrimoniului mondial aflat in pericol va fi inaintata la o reuniune a comitetului pentru patrimoniul mondial al Unesco, care a inceput duminica in capitala Arabiei Saudite, Riad.

Agentia a declarat in iulie ca Venetia s-a confruntat cu daune „ireversibile” din cauza mai multor probleme, de la efectele deteriorarii climatice la turismul de masa, remarcand in acelasi timp o „lipsa de progres semnificativ” a Italiei in abordarea problemelor.

„Desi [numarul de paturi turistice] a depasit deja [rezidentii] in unele cartiere, inainte de intalnirea [Unesco] am vrut sa evidentiem modul in care deschiderea constanta a hotelurilor si lipsa reglementarii pe termen scurt a chiriilor au transformat progresiv orasul istoric intr-un loc turistic”, a declarat grupul Ocio.

Turistii s-au intors cu forta in aceasta vara, dupa inundatiile severe de la sfarsitul anului 2019 si apoi pandemia care a perturbat turismul. Aproximativ 40.000 de turisti pe zi s-au revarsat pe strazile orasului in zilele de varf, ceea ce a determinat autoritatile locale sa anunte ca de anul viitor vor introduce un bilet de intrare.

Taxa de 5 euro se va aplica numai celor care viziteaza orasul pentru o zi. Scopul este de a descuraja turistii in perioadele de varf, ca o modalitate de a pastra „fragilitatea” si „unicitatea orasului”, potrivit autoritatilor locale.

Simone Venturini, consilierul pentru turism, a spus ca masura va pozitiona orasul drept „un pionier la nivel global”, fara sa fie vorba despre profit, ci despre gasirea „unui nou echilibru intre drepturile celor care traiesc, studiaza sau lucreaza in Venetia si cei care viziteaza orasul”.

Cu toate acestea, Secchi se teme ca initiativa va transforma Venetia intr-un parc tematic. „Venetia trebuie sa regleze fluxul turistic, nu sa perceapa o taxa de intrare”, a spus el.

Reuniunea comitetului pentru patrimoniul mondial al Unesco dureaza pana pe 23 septembrie si nu se stie cand va fi anuntata o decizie cu privire la Venetia.

Este a doua oara in cativa ani cand orasul, care a fost inscris pe lista patrimoniului mondial in 1987, este amenintat cu lista neagra.

„Nu avem nevoie ca Unesco sa ne spuna ca suntem in pericol”, a spus Secchi. „Stim asta de zeci de ani. Dar poate ca a fi trecut pe lista de pericole va determina autoritatile sa faca mai mult.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: