externe

Venetia, noi reguli impotriva afluxului de turisti. Autoritatile interzic grupurile mai mari de 25 de persoane

Autoritatile din Venetia – unul dintre cele mai populare orase turistice din Europa – au introdus noi reguli pentru calatori. De acum inainte, acestia nu se mai pot aduna in grupuri de peste 25 de persoane si nu mai pot folosi difuzoare, relateaza BBC.

Noile reguli se aplica de la 1 iunie si vor fi valabile nu doar la Venetia, ci si pe insulele din jur – Burano, Murano si Torcello. Noile restrictii menite sa combata turismul de masa au fost anuntate inca din decembrie 2023.

La acea vreme, oficialul responsabil pentru siguranta orasului istoric, Elisabetta Pesce, a declarat ca regulile „au ca scop imbunatatirea gestionarii grupurilor in centrul istoric”.

Responsabilul cu turismul din Venetia a precizat ca scopul unor astfel de masuri este de a incerca sa gaseasca un nou echilibru intre agrementul turistilor si confortul localnicilor. „Bineinteles, trebuie sa protejam teritoriul localnicilor si trebuie sa impiedicam sosirea turistilor de o zi in anumite zile”, a adaugat Simone Venturini.

Cu toate acestea, nu toti venetienii au sustinut noile masuri. Unii dintre ei au protestat impotriva restrictiilor, sustinand ca ar trebui sa se acorde mai multa importanta sprijinirii populatiei locale si a serviciilor de care au nevoie.

Turismul de masa este considerat una dintre cele mai urgente probleme pentru Venetia, a carei populatie este de aproximativ 250 de mii de persoane. Si asta pentru ca peste 13 milioane de calatori au vizitat orasul numai in 2019.

De atunci, numarul de vizitatori a scazut, dar in anii urmatori ar putea depasi nivelul de dinaintea pandemiei COVID-19. In 2023, numarul de paturi disponibile pentru inchiriere de catre turisti in cartierul istoric al orasului se ridica la aproape 50 de mii, ceea ce reprezinta mai mult decat numarul de locuitori din zona.

Lupta impotriva vizitelor in masa in orasul insular a inceput inca din 2021, cand Venetia a interzis navelor de croaziera sa acosteze. De asemenea, in aprilie 2024, autoritatile locale au introdus o taxa de intrare zilnica de 5 euro.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a recomandat in august 2023 ca orasul italian sa fie adaugat pe lista siturilor de patrimoniu aflate in pericol, deoarece efectele schimbarilor climatice si ale turismului de masa amenintau Venetia cu schimbari ireversibile.

In cele din urma, organismul cultural al ONU nu a adaugat orasul pe lista datorita faptului ca autoritatile au luat masuri pentru a combate inundatiile si pentru a reduce impactul turismului de masa.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Israelul isi planifica raspunsul catre Iran. Presedintele american, Joe Biden, anunta ca nu va sprijini o lovitura asupra siturilor nucleare iraniene

Presedintele american Joe Biden a declarat, miercuri, ca nu va sprijini o lovitura israeliana asupra…

10 ore ago

Relatie glaciala intre Ciuca si Ciolacu: „Suntem intr-o pauza operativa. In momentul de fata nu l-as nominaliza pe Marcel Ciolacu ca prim-ministru”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat miercuri ca este ”intr-o pauza operativa” cu liderul PSD,…

7 ore ago

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a avertizat pe Nasrallah despre un complot israelian pentru a-l ucide

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a avertizat pe liderul Hezbollah Syyed Hassan Nasrallah…

9 ore ago

Panica la gara din Hamburg. Un peron a fost inchis de teama ca un calator ar fi adus virusul Marburg din Africa

Un peron a fost izolat la gara centrala din Hamburg, in nordul Germaniei, pe fondul…

10 ore ago