Majoritatea PSD-ALDE forteaza, luni, in Parlament aprobarea modificarilor la Codul Penal. In sala a venit si secretatul general al PSD, Marian Neacsu, care nu este parlamentar, pentru a supravefgea cum voteaza parlamentarii PSD.
„Uitati-va la aceasta poza. Tipul din stanga este Marian Neacsu, mana dreapta a lui Dragnea in PSD. A venit ca vatafu sa supravegheze oile de la PSD, Dragnea nu este. Problema e ca Neacsu nu e parlamentar, nu e angajat la Parlament. Nu are nici o calitate oficiala sa fie acolo. Este complet ilegal.
Neacsu e angajat fictiv la ANRE (agentia aia care scumpeste gazele). Neacsu e condamnat definitiv pentru ca si-a angajat o ruda la cabinetul parlamentar (a fost in trecut). In aceasta foto de acum 20 de minute, Vlase (acel Vlase) conduce sedinta si ii zice lui Neacsu ca nu poate pune la vot toata legea odata, ci pe articole. USR a cerut vot pe articole pentru ca asa e regulamentar. 350 de articole, 350 de voturi. PSD si ALDE zbiara la noi ca ne prinde noaptea, le spunem ca nu ne grabim. Ca de fiecare data cand vine Neacsu, Catalin Drula cere de la tribuna sa i se ceara sa plece din sala unde e ilegal sa fie. Halucinante momente!”, a relatat deputatul USR Cristian Ghinea.
Sedinta plenului, condua de catre Gabriel Vlase, a inceput fara ca raportul sa fie redactat, opozitia a cerut amanarea dezbaterilor, insa majoritatea nu a acceptat.
Majoritatea PSD-ALDE este decisa sa tina sedinta pana cand se redacteaza raportul, iar apoi sa voteze modificarile la Codul de procedura penala, desi deputatii nu vor putea citi documentul pentru a sti ce se voteaza.
Vlase a precizat ca decizia Biroului Permanent este ca sedinta sa dureze pana se voteaza acest punct si ca nu este precizata vreo ora de incheiere.
Una dintre ultimele modificari adoptate luni in comisie stabileste ca „termenele pentru exercitarea cailor de atac declarate impotriva hotararilor pronuntate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pentru motivele prevazute de aceasta incep sa curga la data intrarii sale in vigoare”.
Deputatii USR au venit la sedinta plenului imbracati cu tricourile campaniei ”Fara penali”.
In opinia USR, Codul de procedura penala pe care coalitia PSD-ALDE se pregateste sa-l treaca pe repede-inainte este un instrument creat cu scopul de a restrange aria de actiune a procurorilor si de a-i favoriza pe inculpati si infractori.
Printre aceste modificari: interzicerea publicarii informatiilor despre dosare penale in curs; daca prima instanta a dispus achitarea, instanta de apel nu poate dispune condamnarea in urma reaprecierii in fapt si in drept, ci doar in urma aparitiei unor elemente noi; suspiciunea rezonabila este inlocuita cu indiciile temeinice.
”Este incalcat un principiu de drept, potrivit caruia temeinicia este verificata intr-o faza ulterioara, prin coroborarea probelor, suspiciunea rezonabila fiind suficienta pentru demararea cercetarii. Este agresata limba romana, suspectul nemaifiind persoana pentru care exista o suspiciune, ci persoana pentru care exista indicii temeinice ca a savarsit fapta. Concret: pentru a proteja un martor, nu mai ajunge suspiciunea rezonabila ca este in pericol, trebuie aduse indicii temeinice; pentru o perchezitie, in situatia in care viata sau integritatea cuiva este in pericol (exemplu :trafic de persoane), nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, este necesar sa existe indicii temeinice; pentru a dispune o expertiza toxicologica nu mai sunt suficiente suspiciuni rezonabile cu privire la o intoxicatie, trebuie indicii temeinice; pentru mandatul de perchezitie nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, trebuie aduse indiciile temeinice (exact cele posibil a fi gasite in urma perchezitiei); pentru masuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), nu sunt suficiente suspiciuni rezonabile, trebuie motive temeinice; pentru masuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), patrunderea organului intr-o locuinta se poate face doar in baza unor indicii temeinice, nu doar in baza unei suspiciuni rezonabile; in cazul cererilor de stramutare a judecarii cauzei, suspiciunea rezonabila de impartialitate poate fi probata, indiciile temeinice practic niciodata, deci instrumentul stramutarii cauzei este golit de continut”, atentioneaza USR.
Conform modificarilor, condamnarea trebuie dovedita in integralitate prin probe, si nu dincolo de orice indoiala rezonabila; denuntul nu poate fi facut decat in termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denuntator la reducerea pedepsei sale; inregistrarile dintr-un caz care conduc la descoperirea altei infractiuni nu pot fi folosite pentru dovedirea noii infractiuni; suspectii si inculpatii vor participa la audierea martorilor.
De asemenea, a fost introdus un motiv nou de revizuire a sentintei: daca nu toti judecatorii din complet au semnat hotararea, se poate solicita revizuirea.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Doi politisti din statul american Missouri au fost acuzati in aceasta saptamana de infractiuni similare…
Aproape 90 de congresmeni democrati l-au indemnat pe presedintele american Joe Biden sa sanctioneze guvernul…
Iranul sprijina orice decizie luata de Liban in cadrul discutiilor pentru a asigura incetarea focului…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…