„Venus de la Draguseni”, povestea uimitoarei statuete vechi de 6.500 de ani: „Arata un statut social superior”
O lucrare de arta neolitica, realizata in urma cu aproximativ 6.500 de ani si care se afla in patrimoniul Muzeului Judetean din Botosani, este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase capodopere inchinate femeii mama.
„Venus de la Draguseni” este o statueta antropomorfa cu caractere unice in lume, atribuita culturii neolitice Cucuteni, si despre care se considera ca pune in valoare cultul fertilitatii la modul exceptional. Istoricul Gheorghe Median spune despre ea ca „reprezinta femeia ajunsa la maturitate” sau „mama care da nastere copiilor si perpetueaza specia”.
Spectaculoasa lucrare, care a participat de-a lungul timpului la expozitii internationale si a starnit aprecierile publicului, a fost descoperita pe raza localitatii Draguseni din judetul Botosani.
„Daca neoliticul romanesc iese prin ceva in evidenta, iese atat prin ceramica lui, cat si prin reprezentarile antropomorfe. Ceramica este celebra, ceramica pictata, iar printre reprezentarile antropomorfe, cea mai importanta, celebra, unica in lume este o statueta descoperita la Draguseni, prin anii 1950, care se cheama, este intrata in circuitul turistic si informational istoric cu numele de ‘Venus de la Draguseni’, pentru ca e descoperita in localitatea Draguseni din judetul Botosani. Aceasta statueta este extraordinara pentru ca ea exprima ceea ce se intampla in neolitic, este vorba despre cultul fecunditatii, statueta avand cam 20 de centimetri inaltime, reprezinta o silueta feminina, cu coapsele foarte dezvoltate, ceea ce inseamna faptul ca reprezinta mama care da nastere copiilor si perpetueaza specia. Este foarte interesant ca aceasta statueta sigur e cea mai mare descoperita pe teritoriul Romaniei, dar are si simboluri de alta natura. Este si decorata, de jur imprejurul gatului are niste semne care ar fi insemnat margelele probabil, pe care le purta, si fata extrem de mica. Are ochi si nas incat ai impresia ca vezi intr-adevar o persoana vie, o reprezentare a unei personalitati pe care poate ai cunoscut-o sau poate ti-ai imaginat-o”, a declarat, pentru Agerpres, istoricul Gheorghe Median, fost muzeograf la Muzeul Judetean Botosani.
Specialistii sustin ca femeia intruchipata de „Venus de la Draguseni” este una care se afla „intr-o pozitie de putere” si avea „un statut social superior”.
„Venus de la Draguseni prezinta si o femeie intr-o pozitie de prestigiu, intr-o pozitie de putere. Adica faptul ca ea este decorata cu niste elemente care, ma rog, in descoperiri arheologice apar din cupru sau din aur, aceste bijuterii noua ne arata faptul ca bijuteriile care se afla pe Venus nu sunt din imaginatie, ele chiar au existat in epoca si erau facute din metale foarte pretioase. Va dati seama, la vremea respectiva, sa ai o piesa din aur sau din cupru arata un un statut social superior”, a precizat, la randul sau, arheologul Adela Kovacs de la Muzeul Judetean Botosani.
„Venus de la Draguseni” are o valoare istorica si artistica atat de mare incat a fost clasata in categoria Tezaur. Povestea ei a inceput in 1964, atunci cand un profesor din Draguseni, care era pasionat de arheologie, a mers alaturi de elevii sai pe dealurile din Draguseni. Ei au gasit atunci, in brazdele de pamant intoarse de plug, statueta care urma sa impresioneze publicul din Romania, dar si din alte tari.
„De ce e mai frumoasa a noastra? In primul rand pentru ca este descoperita intreaga, foarte, foarte rar se descopera statuetele intregi. Noi stim ca sunt statuete in primul rand prin analogie, stim ca exista membre, capuri, solduri, picioare si asa mai departe, le identificam ca atare in sapatura, dar intregi sunt foarte putine. Ea a fost descoperita intreaga. Povestea spune ca ar fi fost descoperita langa Draguseni, in situl Ostrov, de catre niste elevi, care au prezentat-o lui Aristotel Crasmaru, directorul scolii din Draguseni in anii ’60, care era si un fel de arheolog, dar nu neaparat amator, el era destul de perfectionat in chestia asta de tehnica de sapatura si a facut si foarte multe descoperiri in zona. Deci i-o prezinta profesorului Aristotel Crasmaru, care mai departe a adus-o la muzeu. Noi din colectia veche a scolii din Draguseni avem mai multe piese, nu doar pe Venus”, a subliniat Kovacs.
Istoricii spun ca, timp de foarte multi ani, celebra statueta nu a fost pusa in valoare de autoritati, fiind foarte putin expusa. Abia dupa participarea la expozitii pe mai multe continente, valoarea acesteia a inceput sa creasca.
„Ceea ce pot sa va spun este ca aceasta statueta a fost foarte multa vreme necunoscuta sau nevalorificata in spatiul public, dar in momentul in care Muzeul Judetean a putut sa aiba iesire in afara, i-a asigurat in expozitii internationale. A ajuns si la New York si a starnit interesul lumii, si la Varsovia, si cred ca si in Franta si in Anglia si a starnit interesul lumii istoricilor si nu numai. Este o statueta extraordinara care reprezinta Romania pana la urma, o zona in care s-au intamplat foarte multe lucruri intr-o perioada despre care se vorbeste poate prea putin”, a adaugat Gheorghe Median.
Directorul Muzeului Judetean din Botosani, Aurel Melniciuc, considera ca piesa de arta aflata in patrimoniul institutiei pe care o conduce „este cea mai frumoasa statueta cucuteniana descoperita pe teritoriul Romaniei”.
Potrivit acestuia, o copie a statuetei se afla la Muzeul Popoarelor din Mexic. Pana acum, „Venus de la Draguseni” a fascinat publicul de pe doua continente si sapte tari. A calatorit la expozitii in marile muzee din New York, Vatican, Oxford, Roma, Atena si Varsovia.