Verdict necrutator: De ce nu ar face fata armata SUA unui Al Treilea Razboi Mondial

analize

Unul dintre motivele trecutelor succese militare ale SUA a fost industria interna de armament bine dezvoltata, dar, in acest moment, din aceasta a ramas o mica parte, scrie Peter Navarro, profesor in cadrul Paul Merage School of Business, University of California.

Inca de la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, SUA aveau o economie puternica. Ca volum, Germania si Japonia reprezentau impreuna doar jumatate din economia americana.

Intre succesele economice si cele militare ale SUA exista o legatura puternica: in spatele fiecarui militar american statea imensa industrie de armanent a patriei sale. Fabricile americane puteau livra armatei tancuri, arme si nave in cantitati indestulatoare.

Astazi, cea mai mare parte dintre aceste fabrici sunt inchise iar productia activa se dezvolta in orase ca Chengdu, Chongqing si Shenzen, China. China a devenit extrem de activa pe aceasta piata.

Aceasta intorsatura de evenimente a creat o mare problema strategica Washingtonului. In cazul unor confruntari militare de amploare, foarte posibile in lumina celor intamplate in Marea Chinei de Sud, de partea SUA nu va mai fi puterea industriei proprii de armament.

„In timp ce 60 dintre cei mai mari constructori de nave din China muncesc zi si noapte, pentru a construi submarine gigant si parti ale grupurilor de nave de razboi, multe dintre santierele navale ale SUA fie nu au comenzi, fie sunt inchise”, remarca expertul pentru National Interest.

In acest moment, in Chengdu,  chinezii fabrica avioane de generatia a cincea, facute dupa planuri furate ale F-22 si F-35, iar in Shenzen sunt clonate avioanele de lupta rusesti Suhoi. Pe de alra parte, in SUA, programul de fabricatie a F-22 este abandonat, iar pentru F-35 de-abia daca se gaseste finantare.

Programul spatial al SUA este inca la locul sau, insa, in acelasi timp, China isi dezvolta propriul sistem de pozitionare globala. Daca economistii si specialistii in siguranta nationala nu incep sa realizeze ca interesele lor depind de renasterea industriei militare a SUA, in viitorele confruntari militare fortele armate ale SUA nu vor mai avea cu ce sa raspunda inamicului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: