Veste neasteptata, nu se mai construieste moscheea din Bucuresti. Explicatiile muftiului Iusuf Murat
Marea Moschee nu se mai construieste din lipsa banilor. Muftiul Iusuf Murat a declarat pentru TVR ca terenul de 1,1 hectare, din Capitala, langa Romexpo a fost deja inapoiat statului roman. El a mai precizat ca decizia de a stopa constructia nu are legatura cu faptul ca au existat voci care s-au opus proiectului.
Costurile Marii Moschei se ridicau la trei milioane de euro, bani pe care statul turc ar fi trebuit sa ii suporte in totalitate. Sistarea finantarii este o decizie luata la Ankara.
Primaria Sectorului 1 a eliberat in aprilie 2016 certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din Romania intentiona sa o construiasca pe Bulevardul Expozitiei nr. 22-30.
Oficial, in Romania sunt 67.000 de credinciosi musulmani. Cei mai multi sunt in Dobrogea. 9.000 locuiesc in Bucuresti.
Discutiile preliminare dintre Romania si Turcia pe tema moscheei si bisericii au inceput imediat dupa Revolutie. Oficialitatile celor doua tari solicitau partenerului un loc de rugaciune si un cimitir pentru crediniciosii celor doua religii. Unul la Istanbul, unul la Bucuresti.
Romanii din Turcia urmau sa primeasca un loc pentru un cimitir la Istanbul si altul pentru ridicarea unei biserici ortodoxe exclusiv romanesti.
Un lacas de cult ortodox exista deja. Ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, din 1692, Biserica Sfanta Mucenica Parascheva, proprietate a comunitatii grecesti din Turcia, serveste acum si ca lacas de cult pentru comunitatea de 30.000 de romani din Istanbul.