Presedintele Klaus Iohannis afirma ca prognozele arata ca, pentru Romania, anul 2021 ofera semnale dintre cele mai incurajatoare, aratand ca tara noastra se afla, alaturi de Franta, in topul cresterii economice estimate in Uniunea Europeana.
„Anul 2020 a fost pentru intreaga planeta anul pandemiei de COVID-19, o perioada in care economiile tuturor statelor au experimentat o criza fara precedent. Desi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, in fapt, aceasta criza a presupus noi provocari, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global si a accentuat importanta rezilientei sistemelor publice si a economiei.
In prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la inceputul anului 2021 la nivel european si national, vedem ca pandemia se atenueaza si viata socio-economica isi reia treptat cursul.
Prognozele arata ca multe state membre vor reusi sa atinga, pana la sfarsitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru Romania, 2021 ofera semnale dintre cele mai incurajatoare, tara noastra aflandu-se, alaturi de Franta, in topul cresterii economice estimate in Uniunea Europeana”, spune Iohannis in mesajul prezentat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, joi, in deschiderea Forumului Economic Franco-Roman, organizat de Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania si de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Seful statului subliniaza ca pandemia a pus o „uriasa presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare si masuri de sprijin pentru mediul privat” si ca „in gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea si perseverenta in efortul de consolidare fiscala si de revenire la sustenabilitate”.
„Ne aflam astazi intr-un punct de cotitura pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune ca ‘Nu are rost sa alergi, trebuie sa pleci la timp’. Pentru Romania, acel ‘timp’ este anul acesta, cand incepem reconstructia pe baze solide, prin reforme si investitii consistente.
Vrem ca Romania sa exploateze pe deplin oportunitatile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fara precedent.
Implicarea in diverse formate de cooperare si atragerea de noi investitii straine, corelate cu o viitoare strategie nationala de crestere a exporturilor, sunt doar cateva exemple ale modului in care statul poate sprijini in continuare mediul de afaceri”, spune Iohannis.
Seful statului mentioneaza ca Franta a fost intotdeauna un partener privilegiat al Romaniei in plan european si global, indicand ca dimensiunea economica a Parteneriatului strategic cu aceasta tara trebuie dezvoltata cat mai consistent, atat in plan bilateral, cat si in ceea ce priveste cooperarea la nivel european, in dosare importante pentru viitorul Uniunii.
„Franta este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei. Multe companii franceze au investit in sectoare cheie, reusind sa construiasca in timp afaceri de succes, cu puternic impact national si international.
Sa ne uitam, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluata si multiplicata si in alte domenii de activitate. Cooperarea economica bilaterala are perspective clare de dezvoltare, care merita valorificate mai bine in viitor. Domenii precum energia, industria aeronautica si cea de aparare, dar si agricultura, industriile inteligente, cercetarea si inovarea, toate acestea reprezinta sectoare cheie in care experienta franceza se intalneste cu potentialul romanesc, pentru a crea noi oportunitati de investitii, locuri de munca mai multe si mai bine platite, dar si produse cu valoare adaugata inalta. Romania merge deja in directia predictibilitatii si stabilitatii in viata economica, si trebuie sa continuam prin politici adecvate de crestere a competitivitatii pentru mediul de afaceri”, spune Iohannis.
El le-a transmis intreprinzatorilor ca afacerile acestora pot deveni mai competitive pe plan regional prin dezvoltarea sau relocarea de investitii in Romania, prin integrarea noilor tehnologii si prin inovare.
„Economia Romaniei beneficiaza de avantajele unui mediu de afaceri atractiv si competitiv in plan fiscal, cu forta de munca bine pregatita. Lectiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranta, la modul in care va arata Europa de maine, insa nu doar acestea trebuie sa prefigureze economia viitorului. Ca parte a familiei europene, avem prioritati comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile si investitii inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Daca 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins ca 2021 va fi anul recuperarii si al rezilientei”, conchide Iohannis.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…
Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Clasamentul Shanghai 2024, una dintre cele mai prestigioase ierarhii academice la nivel global, aduce vesti…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…