„Victor Babes”. Parchetul face cercetari pentru „ucidere din culpa”. Firma care se ocupa de TIR apartine fostului ministru Sebastian Vladescu
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a preluat de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3 ancheta in cazul decesului celor trei pacienti de la Institutul „Victor Babes”, fiind deschis un dosar penal in care se efectueaza cercetari in rem pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.
Potrivit unor reprezentanti ai Parchetului, luni noapte au fost audiate sapte persoane, printre care managerul spitalului si personal tehnic.
Audierile vor continua marti la Politia Capitalei.
Firma care asigura mentenanta instalatiei de oxigen – inclusiv a ventilatoarelor – din tirul ATI de la spitalul Victor Babes, unde au decedat trei persoane, este Medist SRL, compania detinuta de fosta sotie si fiul fostului ministru PNL al Finantelor, Sebastian Vladescu, au declarat pentru G4media.ro surse din ancheta. Contractul de mentenanta ar fi incheiat intre Medist SRL si Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU). De asemenea, oxigenul este livrat de compania Linde Romania.
Trei pacienti infectati cu SARS-CoV-2 au murit luni seara dupa o defectiune la TIR-ul ATI – unitatea mobila de Terapie Intensiva – de la Institutul „Victor Babes” din Bucuresti, care a dus la oprirea alimentarii cu oxigen a pacientilor.
Din primele informatii, tragedia a avut loc dupa o crestere brusca a presiunii in instalatia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completa a ventilatoarelor la care erau conectati cei opt pacienti aflati in acel moment in TIR-ul ATI.
Seful DSU, Raed Arafat, a declarat ca, luni, in jurul orei 16,25, a existat o crestere brusca, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului in Unitatea Mobila de Terapie Intensiva de la Spitalul „Victor Babes”.
Raed Arafat a subliniat ca, atunci cand se depaseste o presiune de 6 bari, ventilatoarele intra in sistem de autoprotectie si se opresc.
„Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare ca s-a intamplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit impreuna si au creat situatia de urgenta din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca sa remedieze situatia si sa incerce, bineinteles, sa ventileze bolnavii, ca sa preia bolnavii pe balon, nu erau toti intubati care erau in TIR”, a precizat Raed Arafat.
El a mentionat ca la spital se afla si un reprezentant al firmei care asigura mentenanta, dar ca acesta nu a dorit sa intre in TIR, oferind in schimb indicatii celor care au intrat in unitatea mobila.