Primarul suspendat al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a multumit, duminica seara, cetatenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din functie si a cerut demisiile initiatorilor actiunii electorale.
El a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta imediat dupa finalizarea procesului de votare, la sediul Partidului Liberal, ca atat presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cat si presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanii, ar trebui sa isi asume raspunderea publica pentru esecul referendumului.
„Locuitorii Chisinaului au pus la punct toata clasa politica si pe aventurierii care au cheltuit in vant zece milioane de lei, au adus un subiect artificial in opinia publica, in agenda societatii si au dat peste cap viata noastra timp de jumatate de an sau mai bine, toate fara niciun rost, fara niciun folos. Acum, potrivit regulilor democratiei, ei sunt obligati sa isi asume raspunderea si sa isi dea demisia pentru faptul ca au abuzat de atentia cetatenilor, pentru faptul ca le-au luat din timp, pentru faptul ca au incercat sa ii bage in aceasta aventura, Dodon, Greceanii, Ceban si toata factiunea socialistilor din Consiliul Municipal, comunistii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-ati vazut in toata splendoarea la vot astazi”, a afirmat Chirtoaca, citat de Agerpres.
Referendumul organizat duminica pentru revocarea din functie a primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, nu va fi validat, ca urmare a numarului scazut de cetateni care s-au prezentat la urne.
„Vreau sa multumesc locuitorilor Chisinaului pentru faptul ca nu s-au dat prostiti, pentru bunul simt pe care l-au exprimat prin nedorinta de a participa la toata aceasta bataie de joc”, a spus primarul suspendat al Chisinaului.
Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscriptie Electorala Chisinau, prezenta la vot, la inchiderea sectiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegatori din totalul celor aproximativ 650.201 inscrisi in listele electorale.
Pentru ca referendumul sa fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne sa se prezinte minim o treime dintre alegatorii cu drept de vot, adica 216.733.
In acelasi timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitiva pentru initiatorii acestuia doar daca pentru el au votat un numar egal sau mai mare de alegatori decat au votat in cazul alegerii edilului, dar nu mai putin de jumatate din numarul votantilor care au participat la acest proces”.
In aceste conditii, pentru ca referendumul sa fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului sa-si exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoaca, iar aceasta cifra sa reprezinte minim jumatate din numarul de persoane prezente la vot.
Referendumul, care este o premiera pentru Republica Moldova, a fost initiat de Partidul Socialistilor din Republica Moldova si a fost sustinut de alte doua formatiuni politice de stanga, respectiv Partidul Comunistilor si „Partidul Nostru”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…