Victorie in Parlamentul Gambiei. Deputatii au respins proiectul de lege care ar fi legalizat din nou mutilarea genitala a femeilor

externe

Parlamentul Gambiei a respins luni un proiect de lege care ar fi legalizat din nou mutilarea genitala a femeilor, dupa ce parlamentarii au votat toate articolele din propunerea de lege, a declarat presedintele Parlamentului, Fabakary Tombong Jatta, potrivit Reuters.

Proiectul de lege a starnit o dezbatere publica despre mutilarea genitala a femeilor (FGM) pentru prima data in natiunea vest-africana care a divizat satele, familiile si parlamentul.

Deputatul care a dus propunerea in parlament, Almameh Gibba, a declarat ca sustine prerogativele culturale si religioase in tara cu majoritate musulmana, unde MGF este raspandita si adanc inradacinata. Multi savanti islamici ii contesta argumentele.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca mutilarea nu are beneficii pentru sanatate si poate duce la sangerare excesiva, soc, probleme psihologice si chiar deces.

Proiectul de lege a trecut de a doua lectura in martie, cand doar cinci din cei 53 de parlamentari au votat impotriva, ridicand ingrijorarea sustinatorilor drepturilor ca Gambia va deveni prima care va anula interzicerea acestei practici.

Dar, dupa ce au organizat saptamani de audieri publice, comisiile parlamentului pentru sanatate si probleme de gen au prezentat, la 8 iulie, un raport comun in care recomanda mentinerea interdictiei.

Deputatii au adoptat raportul cu 35 de voturi pentru, 17 impotriva si doua abtineri. Analistii politici au spus ca este posibil sa fi fost influentati de marturiile medicilor si supravietuitorilor despre consecintele daunatoare ale MGF.

Parlamentul a votat din nou luni fiecare dintre artiolele proiectului de lege inainte de a treia si ultima lectura programata pentru 24 iulie.

Aproximativ 30 de parlamentari au votat impotriva e, ceea ce l-a determinat pe Jatta sa opreasca trecerea proiectului de lege la lectura finala.

Activistii anti-MGF spun ca legea din 2015 care interzice MGF a fost aplicata prost, ceea ce guvernul neaga.

Prima si singura condamnare de pana acum, dintre cele trei femei gasite vinovate de mutilarea a opt fete, a avut loc in 2023, ceea ce l-a determinat pe Gibba sa introduca proiectul de lege.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: