Victorie mare in CSM, dupa ce Lia Savonea a incercat sa dea un puci: „A fost batalie mare vreo 4 ore, a dorit sa interzica protestele magistratilor”
Jurnalista Ondine Ghergut, specializata pe justitie, anunta ca presedintele CSM, Lia Savonea, a pus la cale un puci prin care urmarea sa interzica protestele magistratilor. Intr-un final, a ttrebuit sa dea inapoi.
„Zi grea azi, pe muchie, pentru Justitie!
1. Lia Savonea, presedinta CSM, a incercat azi un PUCI in sectia de judecatori. A convocat sedinta cu doar 20 de minute inainte de inceperea ei, impiedicand astfel participarea judecatorilor. A fost batalie mare vreo 4 ore.
Savonea a dat inapoi, nefiind lasata sa interzica protestele, sa interzica deplasarea la Bruxelles a unei delegatii de 30 de magistrati care sa prezinte pericolul in care se afla independenta Justitiei din Romania. S-a dat un comunicat in care s-a cerut ‘pastrarea echilibrului’.
2. Magistratii din Bucuresti au iesit la ora 18.00 pe scarile Palatului de Justitie sa protesteze. S-a protestat si in Cluj, Brasov, Botosani, Craiova, Iasi, Oradea, Timisoara.
3. Socialistul Timmermans, prim-vicepresedintele CE, aflat la Bucuresti, le-a tras cateva palme zdravene guvernantilor. I-a criticat de i-a rupt. Le-a spus in fata ca de la ultimul raport MCV nu au reparat nimic, nu au renuntat la articolele de lege care ingradesc independenta Justitiei si subrezesc lupta anticoruptie.
In batalia de azi am invins, noi si mai ales magistratii pe care ii sustinem in lupta pt apararea independentei Justitiei! Se poate!”, a scris Ondine Ghergut pe Facebook.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, la Bucursti, ca nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind Romania si ca isi doreste ca expertii Comisiei Europene si reprezentantii Guvernului sa discute despre punctele care trebuie solutionate.
„Vreau sa discut cu reprezentantii Guvernului roman despre recomandarile din raportul MCV. Am predat un document primului ministru si sper ca expertii nostri se vor intalni curand pentru a parcurge toate punctele. Vrem sa ne asiguram ca putem face progrese in ce priveste domnia legii in Romania si vrem sa ne asiguram ca lupta impotriva coruptiei nu este abandonata si continuam aceasta lupta, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei tari. (…) Problema pentru mine este ca, de la publicarea raportului MCV, nu am vazut progrese, am vazut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului roman. Vreau sa ne asezam si sa parcurgem toate punctele din raportul MCV si sa vedem daca putem sa le solutionam. In spiritul cooperarii, vreau sa solutionam aceste chestiuni. Dar vreau sa fie foarte clar ca aceste chestiuni sunt foarte serioase si vrem se vedem progrese”, a aratat Timmermans intr-o declaratie acordata presei, dupa ce i-a fost acordata distinctia Doctor Honoris Causa de catre Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Timmermans a mentionat ca in documentul prezentat premierului a fost expus „foarte clar” punctul de vedere al CE si si-a exprimat speranta ca acest document va constitui „baza unor discutii constructive”. Intrebat daca este posibila activarea articolului 7, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a replicat ca nu doreste sa faca speculatii in ce priveste „pasul urmator”, deoarece fiecare tara e diferita, iar in cazul Romaniei tocmai prin intermediul MCV este posibila solutionarea problemelor care au generat dezacorduri.
„Sa speram ca vom ajunge la un acord maine sau poimaine, dar acum trebuie sa investim in aceasta relatie si sa ne asiguram ca facem progrese. (…) Daca se ia in considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiza uriasa, care este Comisia de la Venetia, astfel incat sa nu se faca pasi gresiti? Suntem la dispozitia voastra sa va ajutam si stim ca este nevoie ca deciziile CCR sa fie transpuse in legislatie, dar hai sa o facem intr-un fel care sa nu afecteze lupta impotriva coruptiei, respectand independenta sistemului judiciar in Romania”, a spus Timmermans.
Intrebat ce parere are despre Sectia de investigare a infractiunilor din justitie, Timmermans a declarat ca nu doreste sa evalueze modul in care lucreaza diferite institutii, dar a subliniat ca independenta sistemului judiciar trebuie respectata.
„Trebuie sa analizezi fiecare caz in parte (pentru fiecare tara – n.r.) si nu pot sa emit o judecata generala, dar in termeni generali vreau sa spun ca e important pentru statul de drept sa fie respectata independenta sistemului judiciar”, a spus el.