Curtea Constitutionale a Romaniei (CCR) a admis, marti, sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis privind Legea de aprobare a OUG 96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, constatand ca actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau.
„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile pct.21 (cu referire la art.16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.75/2005) si pct.26 (cu referire la art.4 alin.(1) din Legea nr.288/2004) din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, precum si legea, in ansamblul sau, sunt neconstitutionale”, se precizeaza intr-un comunicat al CCR.
Conform aceleiasi surse, dupa analizarea formei legii trimise spre promulgare la data de 30 iunie 2017 comparativ cu cea trimisa spre promulgare la 27 decembrie 2017 ca urmare a cererii de reexaminare formulate de presedintele Iohannis, s-a constatat ca Parlamentul, in loc sa se mentina in limitele cererii de reexaminare, a dezbatut si adoptat o noua forma a legii, modificand si completand atat texte vizate prin cerere, cat si texte straine acesteia.
„Prin urmare, Parlamentul a nesocotit limitele cererii de reexaminare, drept pentru care Curtea a constatat ca legea, in ansamblul sau, incalca art.77 alin.(2) din Constitutie. In consecinta, Curtea a procedat la analizarea constitutionalitatii numai a acelor prevederi legale care au fost punctual criticate prin sesizarea formulata si care se subsumeaza cererii de reexaminare”, se arata in comunicat.
Referitor la art.I pct.2 din lege, CCR a retinut ca atributia Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) de a stabili regimul si principiile privind remunerarea membrilor, a personalului angajat, a evaluatorilor si colaboratorilor externi incalca dispozitiile constitutionale referitoare la rolul Parlamentului, intrucat stabilirea sistemului de salarizare in domeniul public este o atributie specifica a legiuitorului. Curtea a retinut si caracterul deficitar al redactarii textului criticat, care contravine cerintelor de calitate a legii, constatand incalcarea art.1 alin.(5) si art.61 alin.(1) din Constitutie.
„Cu privire la art.I pct.26 (cu referire la art.4 alin.(1) din Legea nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare) din lege, Curtea a constatat ca acestea dubleaza continutul normativ al art.1 alin.(1) din Legea nr.288/2004, ceea ce constituie o incalcare a prevederilor art.1 alin.(5) din Constitutie in componenta sa privind calitatea legii”, se mai mentioneaza in comunicat.
Presedintele Klaus Iohannis a trimis CCR, pe 4 ianuarie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG 96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, motivand ca a fost adoptata de Parlament cu incalcarea Constitutiei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…
Un tanar de 16 ani din Gorj si-a pierdut viata, vineri,dupa ce a intrat cu…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…