VIDEO Rishi Sunak: „Epoca de aur” dintre Marea Britanie si China s-a incheiat
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat ca „epoca de aur” dintre Marea Britanie si China a luat sfarsit si a cerut o noua abordare din partea guvernului chinez, transmite Sky News.
Primul ministru, vorbind la un eveniment organizat in Londra, a criticat incalcarile drepturilor omului din China, dar a declarat ca Regatul Unit „nu poate ignora pur si simplu importanta Chinei in afacerile mondiale”.
Sunak a fost criticat in timpul campaniei electorale din aceasta vara pentru ca ar fi fost bland cu China, dar si-a folosit discursul de luni pentru a arata ca nu va accepta actiunile acesteia.
„Recunoastem ca China reprezinta o provocare sistemica pentru valorile si interesele noastre, o provocare care devine tot mai acuta pe masura ce se indreapta spre un autoritarism si mai mare”.
British Prime Minister Rishi Sunak warned Monday that China posed a “systemic challenge” to UK “values and interests” as his government condemned Beijing after a BBC journalist said he was beaten covering Shanghai protests. In full: https://t.co/8K8coUdlil pic.twitter.com/PH5rnhITgk
— Hong Kong Free Press HKFP (@hkfp) November 29, 2022
In 2015, cancelarul de atunci, George Osborne, a reluat afirmatiile ambasadorului chinez potrivit carora China si Marea Britanie se aflau intr-o „epoca de aur” a relatiilor bilaterale, dar pana in 2020 relatiile s-au deteriorat sub guvernul lui Boris Johnson.
Sunak a vorbit si despre protestele actuale din China – un eveniment rar intr-o tara in care demonstratiile nu sunt ceva obisnuit si nu au mai fost intalnite pe scara larga de la masacrul din Piata Tiananmen din 1989.
El a spus ca, in loc sa asculte preocuparile oamenilor, guvernul chinez „a ales sa ia masuri mai dure”, mentionand arestarea si bataia unui jurnalist BBC in acest weekend.
Sunak urma sa se intalneasca cu presedintele chinez Xi Jinping in Indonezia, in timpul summitului G20 de la inceputul acestei luni, dar intalnirea a fost anulata dupa ce membrii NATO au fost nevoiti sa organizeze o reuniune de urgenta, dupa ce o racheta a cazut intr-un sat polonez de langa granita cu Ucraina.
Premierul a atacat lipsa de libertate de exprimare a Chinei, afirmand ca atat mass-media, cat si parlamentarii britanici trebuie sa poata relata despre abuzurile privind drepturile omului, cum ar fi cele din Xinjiang si Hong Kong, „fara a fi sanctionati”.
Dar, a spus el, Marea Britanie nu poate „ignora pur si simplu importanta Chinei in afacerile mondiale – pentru stabilitatea globala sau pentru probleme precum schimbarile climatice”.
El a adaugat ca SUA, Canada, Australia, Japonia „si multi altii inteleg si ei acest lucru”, afirmand ca impreuna pot „gestiona aceasta competitie tot mai acerba, inclusiv prin diplomatie si angajament”.
„O mare parte din acest lucru se refera la imbunatatirea dramatica a rezilientei noastre, in special a securitatii noastre economice”, a spus el.
Premierul a enumerat actiunile pe care guvernul britanic le-a intreprins pentru a limita influenta Chinei in Regatul Unit, inclusiv noi puteri in temeiul Legii privind securitatea nationala si investitiile.
El a mentionat, de asemenea, faptul ca guvernul a blocat vanzarea in valoare de 63 de milioane de lire sterline a producatorului de semiconductori Newport Wafer Fab catre Nexperia, detinuta de chinezi, in urma cu doua saptamani, si eliminarea Huawei din constructia retelei 5G in Marea Britanie.
Sunak a vorbit, de asemenea, despre faptul ca Regatul Unit este o tara „care isi apara valorile, care apara democratia prin actiuni, nu doar prin cuvinte”.