VIDEO Robotii vor face 39% din treburile casnice pana in 2033, spun expertii

externe

In decurs de un deceniu, aproximativ 39% din timpul petrecut cu treburile casnice si cu ingrijirea celor dragi ar putea fi automatizat, spun expertii, scrie BBC.

Cercetatorii din Marea Britanie si Japonia au cerut unui numar de 65 de experti in inteligenta artificiala (AI) sa prezica gradul de automatizare a sarcinilor casnice obisnuite in 10 ani.

Expertii au prezis ca cel mai probabil cumparaturile de alimente vor fi cel mai mult automatizate, in timp ce ingrijirea tinerilor sau a batranilor este cel mai putin probabil sa intre in sarcinile IA.

Cercetatorii de la Universitatea din Oxford si de la Universitatea Ochanomizu din Japonia au dorit sa afle ce impact ar putea avea robotii asupra muncii casnice neplatite: „Daca robotii ne vor lua locurile de munca, vor scoate macar si gunoiul in locul nostru?”, au intrebat ei.

Robotii „pentru sarcini casnice domestice”, cum ar fi robotii aspiratori, „au devenit cei mai produsi si cei mai bine vanduti roboti din lume”, au observat cercetatorii.

Echipa a intrebat 29 de experti in inteligenta artificiala din Marea Britanie si 36 de experti in inteligenta artificiala din Japonia cum cred ca vor evolua robotii din gospodarii.

Cercetatorii au constatat ca expertii britanici de sex masculin au avut tendinta de a fi mai optimisti in ceea ce priveste automatizarea domestica, in comparatie cu omologii lor de sex feminin, situatie inversa in Japonia.

Insa sarcinile pe care expertii credeau ca le-ar putea indeplini automatizarea au variat: „Se preconizeaza ca doar 28% din munca de ingrijire, inclusiv activitati precum invatarea copilului, insotirea copilului sau ingrijirea unui membru mai in varsta al familiei, vor fi automatizate”, a declarat Dr. Lulu Shi, cercetator postdoctoral, Oxford Internet Institute,

Pe de alta parte, se asteapta ca tehnologia sa reduca cu 60% timpul pe care il petrecem la cumparaturi, au spus expertii.

Dar predictiile potrivit carora „in urmatorii zece ani” robotii ne vor elibera de treburile casnice au o istorie indelungata si un oarecare scepticism ar putea fi justificat. In 1966, emisiunea de televiziune Tomorrow’s World a prezentat un robot casnic care putea gati cina, plimba cainele, avea grija de copil, facea cumparaturile, amesteca un cocktail si multe alte sarcini.

Daca creatorilor sai li s-ar fi dat doar 1 milion de lire sterline, dispozitivul ar fi putut intra pe piata pana in 1976.

Dr. Kate Devlin, lector in domeniul inteligentei artificiale si al societatii la King’s College din Londra – care nu a fost implicata in studiu – sugereaza ca tehnologia are mai degraba sanse sa ajute oamenii, decat sa ii inlocuiasca: „Este dificil si costisitor sa faci un robot care sa poata indeplini sarcini multiple sau generale. In schimb, este mai usor si mai util sa cream tehnologii de asistenta care sa ne ajute, mai degraba decat sa ne inlocuiasca”, a spus ea.

Cercetarea sugereaza ca automatizarea casnica ar putea elibera mult timp petrecut in munca domestica neplatita. In Regatul Unit, barbatii de varsta activa fac aproximativ jumatate din aceasta munca neplatita fata de femeile de varsta activa, in timp ce in Japonia barbatii fac mai putin de o cincime.

Prof. Hertog sustine ca povara disproportionata a muncii casnice asupra femeilor are un efect negativ asupra veniturilor, economiilor si pensiilor femeilor. Prin urmare, cresterea automatizarii ar putea duce la o mai mare egalitate de gen, spun cercetatorii.

Cu toate acestea, tehnologia poate fi costisitoare. Daca sistemele care ajuta la efectuarea treburilor casnice sunt accesibile doar pentru o parte a societatii, „acest lucru va duce la o crestere a inegalitatii in ceea ce priveste timpul liber”, a declarat profesorul Hertog.

Ea a mai spus ca societatea trebuie sa fie constienta de problemele ridicate de casele pline de automatizari inteligente, „unde un echipament dotat cu AI este capabil sa asculte si sa inregistreze ceea ce facem si sa raporteze”.

„Nu cred ca noi, ca societate, suntem pregatiti sa gestionam acest asalt in masa asupra vietii private”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: