Viermele de foc a invadat plajele din Italia, iar operatorii de turism se tem ca va fi un sezon estival compromis

externe

viermi de foc, Italia, plaje, turism

Coastele italiene, renumite pentru frumusetea si biodiversitatea lor, se confrunta cu o noua si ingrijoratoare invazie. In marile care acopera tarmurile din Puglia, Sicilia si Calabria, o specie necunoscuta pana de curand in aceste zone a inceput sa prolifereze, provocand ingrijorare in randul pescarilor si al turistilor.

Este vorba despre viermii de foc, o specie foarte invaziva. Viermele de foc, cunoscut sub numele stiintific de Hermodice carunculata, este un tip de vierme marin care apartine familiei Polychaete. Aceste animale sunt cunoscute pentru aspectul lor asemanator unui centiped colorat si pot ajunge pana la un metru in lungime. Sunt numiti viermi de foc pentru capacitatea lor de a provoca iritatii dureroase daca sunt atinsi. Au un corp alungit, impartit in segmente si acoperit cu peri intepatori.

Se caracterizeaza prin culori vii, variind de la rosu la maro, cu reflexii irizante. Acesti viermi se gasesc de obicei pe fundul marii, in special in mediile stancoase, printre corali, in noroi, pe bucati de lemn care plutesc in deriva si in infrastructurile portuare. Viermii de foc sunt carnivori si se hranesc in principal cu organisme marine mici si detritus organic. Sunt cunoscuti pentru faptul ca se agata de plasele de pescuit si devoreaza pestii prinsi.

Originari din zonele tropicale ale Oceanului Atlantic si ale Marii Mediterane, viermii de foc s-au raspandit in alte zone marine, inclusiv pe coastele din sudul Italiei, din cauza cresterii temperaturii marii si a schimbarilor climatice. Tocmai de aceea colonizeaza noi teritorii intr-un ritm alarmant: incalzirea apelor inseamna ca exista tot mai multe habitate ideale pentru ca aceasta specie sa se dezvolte, scrie cotidianul Il Messaggero.

Daca sunt atinsi, viermii de foc pot elibera peri intepatori care patrund in pielea umana, injectand o neurotoxina care provoaca o senzatie de arsura intensa si iritatie. Acest contact poate provoca, de asemenea, greata, ameteli si alte simptome care pot dura cateva ore. In zonele infestate, viermii pot fi gasiti pe stanci, unde inotatorii risca sa intre in contact cu ei din greseala. Dar pericolele nu se limiteaza la oameni: viermii de foc reprezinta o amenintare serioasa pentru ecosistemul marin si pentru activitatile economice conexe, cum ar fi pescuitul si turismul.

Invazia viermilor de foc reprezinta o provocare complexa. Aceste animale, de fapt, nu numai ca pun in pericol industria pescuitului prin consumul de peste prins in plase, dar potentialul lor de a provoca incidente in randul turistilor ar putea avea repercusiuni negative asupra sectorului turistic. Expertii incearca sa sensibilizeze autoritatile si publicul cu privire la gravitatea situatiei, dar mai sunt inca multe de facut pentru a limita aceasta noua amenintare.

Pana de curand, viermii de foc erau numerosi doar in Canalul Suez, dar acum, cand apa Mediteranei se incalzeste, numarul lor a crescut semnificativ in marile din Sicilia, Calabria si Puglia. „In urma cu 20 de ani, era rar sa vezi un vierme de foc aici, dar de cativa ani incoace, este foarte frecvent sa ai de-a face cu ei”, spune un localnic din Puglia, Carmelo Salmeri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: