Viitorii piloti militari se vor instrui, la Brasov, pe simulatoare pentru F-35. Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda” intentioneaza sa achizitioneze echipamentele prin PNRR

news

Cum Fortele Aeriene Romane (FAR) au intrat in proces de modernizare, Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda” din Brasov se va adapta si ea pentru a putea pregati pilotii care sa poata folosi viitoarele aeronave militare ultramoderne.

Astfel, printr-un program bazat pe fonduri nerambursabile, prin PNRR, Academia are in plan sa cumpere simulatoare de zbor pentru aeronave F-35, care urmeaza sa intre in dotarea FAR, cel mai probabil din anul 2030.

Pentru a achizitiona aceste simulatoare, dar si alte echipamente si programe informatice aferente, Academia a lansat o noua licitatie pe platforma electronica de achizitii publice, SEAP, cu o valoare totala estimata de 5.514.841 lei, cu tot cu TVA, iar ofertele sunt asteptate pana in 23 mai, conform ziarului Buna Ziua Brasov.

Potrivit anuntului licitatiei, printre altele, vor fi achizitionate doua simulatoare aerospatiale cu cabina de zbor integrata care copiaza cabina de comanda a aeronavei F- 35 Lockheed Martin Lightning II. Sistemul vizual al fiecarui simulator va fi completat de o casca realitate virtuala, iar software-ul va permite simularea virtuala a operarii la sol si in aer a aeronavei F-35, varianta comerciala nesecretizata oferita publicului larg.

Reamintim ca, in luna octombrie a anului trecut, Parlamentul Romaniei a aprobat achizitionarea a 32 de avioane F-35, Aceasta este cea mai scumpa achizitie din istoria Armatei Romane si ajunge la 6,5 miliarde de dolari fara TVA. Prin acest contract, Romania va primi motoare de rezerva, sprijin logistic, pregatirea pilotilor si a personalului tehnic si simulatoare de zbor.

Noile aeronave ar urma sa ajunga in Romania dupa anul 2030. Aceasta este doar prima etapa a achizitiei, pentru ca Romania are in plan sa mai achizitioneze, ulterior, inca 16 astfel de aeronave.

In prezent, Fortele Aeriene Romane opereaza avioane F-16 Fighting Falcon second-hand, achizitionate din Portugalia si Norvegia.

(foto: Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda” Brasov)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: